itsme van ING: al je persoonlijke, bancaire en medische gegevens sinds vandaag ongevraagd in een app

Waarom wil een bank in je medische gegevens rondneuzen? Simpel, dat heeft te maken met de European Digital Identity Wallet. Nederland is een groot voorstander van complete Europese federalisering en wil daarom naar een Europees paspoort. Volgens artikel 6 van de desbetreffende eIDAS-richtlijn moeten al je data worden samengebundeld in een enkele, door de overheid gecontroleerde app. Die app kan dan enkel relevante 'kenmerken' of 'attested atrrributes' van de gebruiker delen waar dat nodig is. Bij een kroeg is de beveiliger verplicht om je vaccinatiestatus te controleren: dan geeft de app enkel deze gegevens weer. Ergens anders moet je leeftijd worden bevestigd: dan wordt daar enkel verteld hoe oud je bent, je geslacht is dan weer irrelevant, net zoals of je een rijbewijs hebt. Als je een auto wil huren is dat laatste weer anders. Je mail en social media worden er ook op aangesloten.


De huidige QR app is dan ook een uitvloeisel van de richtlijn, want die geeft ook maar een beperkte hoeveelheid informatie. De QR app gaat dus ook nooit weg. Handig, zullen de voorstanders zeggen, de overheid heeft via de app van de bank complete controle over mij. Ik hoef maar een keer in te loggen! Het probleem is wel dat letterlijk al je data, van je medische tot je bancaire gegevens en al je online sociale gedrag, in een enkele app komen. Als iemand die kan hacken ben je de klos. Overheid en ICT is recentelijk niet altijd de meest gelukkige combinatie geweest, om maar een eufemisme te gebruiken.  

Het valt onder wat het World Economic Forum (WEF) het 'strategische imperatief van de digitale identiteit' noemt. In dat document wordt de app itsme aangeprezen, gemaakt door enkele banken waaronder ING. Uit een Kamerbrief over dit onderwerp blijkt dat de Nederlandse regering specifiek deze plannen van het WEF overneemt en in deze een Europese voortrekkersrol wil spelen ('coalition of the willing'). Het WEF en de demissionaire regering doen dat volgens onderstaande illustratie. Belgische klanten van ING kregen deze week dan ook het bizarre bericht dat hun medische gegevens, zoals vaccinatiestatus, ook in hun bankapp te vinden zijn: je complete identiteit is gekoppeld aan je bancaire data, samengevat in je ING-app. Dat is de techniek van itsme aan het werk.


Als de overheid straks digitaal geld wil uitdelen is dat ook een stuk makkelijker gemaakt. De mogelijke nadelen zijn niet te overzien, maar dat was geen belemmering. Dit was een voorzetje van het Nederlandse (demissionaire) kabinet dat hier tijdens de verkiezingen nooit over heeft gesproken. België was het proefdier, nu is Nederland aan de beurt.


De app valt onder Belgian Mobile ID BVBA, in het Belgische handelsregister ingeschreven met ondernemingsnummer BE0541659084. De oprichters zijn BNP Paribas Fortis, Belfius, Bank, KBC Bank, ING Bank, Proximus, Orange en Telenet, ieder met vijftien procent van de aandelen behalve Orange dat tien procent heeft. De app is dusdanig functioneel dat alle Belgen en Nederlanders er digitaal kunnen inloggen, ING heeft hem nu aan de eigen bankapp gekoppeld en vervolgens aan Belgische medische dossiers. De holding is in de regel verlieslatend, in 2020 was er nog een verlies van vier miljoen.

De desbetreffende Europese richtlijn geeft Europese lidstaten twaalf maanden vanaf 3 juni 2021 om de digitalisering te hebben afgerond. Artikel 11 stelt dat elke Europeaan die zich digitaal op deze bindend in te voeren app aanmeldt, uniek te identificeren moet zijn.


Dat klinkt logisch, het maakt wel dat er zo een Europees BSN is ingevoerd met een app die alle praktische functionaliteiten van een fysiek paspoort overneemt. Met Corona als smoes is er dus een Europese superstaat gebouwd. Een woordvoerder van ING in Nederland liet weten dat ze niet op de hoogte was van het idee om de technologie ook naar Nederland uit te rollen, maar dat wordt weerlegd door de feiten. Nederlanders kunnen er al gewoon mee inloggen, de app staat in de store van Apple (zoek maar). De genoemde banken hebben bij de oprichting van 19 april 2018 in totaal 26,7 miljoen euro ingebracht en de verliezen hebben het eigen vermogen negatief gemaakt. De Belgische overheid heeft het eigen vermogen aangezuiverd met 15 miljoen euro, zodat de app door heel Europa kan worden gebruikt.


De gewijzigde statuten van september 2021 laten namelijk zien waar dat geld voor bestemd is. Immers, itsme is al beschikbaar voor Belgen en Nederlanders. Het gestorte kapitaal is daaraan besteed, wat kun je dan verder nog doen? Simpel, de app in het buitenland uitrollen. ING zegt niet op de hoogte te zijn van dergelijke plannen, al staan die plannen in de statuten van de vennnootschap die de bank zelf heeft opgericht met specifiek dat doel.Dit is wat je krijgt, als je een afgetreden kabinet zonder helder mandaat nog een jaartje laat aanrommelen. Tip voor de toekomst: als iemand zegt 'af te treden', laat hem dan ook echt zijn spulletjes pakken en daadwerkelijk een functie elders zoeken, in plaats van dat hij een dag later gewoon terugkeert naar zijn vertrouwde werkplek en daar allemaal schimmige dingen doet.

Al deze feiten zijn goed gedocumenteerd. Toch wordt je als een aap aangekeken als die feiten noemt maar dat maakt het niet onwaar. In een vorig artikel zit de complete bronvermelding. Wie het nodig vind om mij stevig van repliek te dienen, is van harte welkom. Daarbij verlang ik wel dat u eerst de genoemde bronvermelding doorspit, alvorens u iets zegt. De link naar de bronvermelding, alsmede een video over het onderwerp in Madelon Navigeert, staat hier. Als u praktische hulp nodig heeft om mij van weerwoord te voorzien, help ik u met liefde om een artikel te publiceren of een video op te nemen. Hoe hard u me ook wil aanvallen, de kosten zal ik voor mijn rekening nemen, binnen het redelijke. Ga dus niet een beetje laf anoniem op internet schreeuwen dat dit niet waar is. Wie het niet ziet, wil het niet zien en dat is een keuze.

Wilt u meepraten over wat er allemaal gebeurd, kom dan naar een van de borrels die exclusief voor volgers op BackMe worden georganiseerd. Die zijn lekker analoog.