Nog zes maanden en we zitten in een digitale dystopie

In tien seconden:

De link naar de video 'contant geld verdwijnt'.

Meedoen en mijn werk ondersteunen: BackMe.org.

Er zijn mensen die zich niet inschrijven voor alle persberichten van de Europese commissie en centrale bank. Sterker nog, dat is iedereen in Nederland, op echt een of twee journalisten na. Als die journalisten dan letterlijk citeren uit de documentatie van de plannen die in Brussel worden gemaakt met Corona als excuus, dan denkt iedereen dat ze gek zijn. Uit frustratie daarover kun je met de kat vechten, het uitschreeuwen of de verbazing van je afrennen in het nabije duingebied. Een andere zeer effectieve, maar wel maar tijdelijk werkende remedie is de bierbril opzetten in een gelegenheid waar menthol-rokende Rubensvrouwen van twee generaties terug samenklonteren. Er zijn meerdere redenen om zich van het laatste te weerhouden, hoe verleidelijk het ook klinkt. Dan keer je toch weer terug bij je feiten. En die feiten zijn helder: Corona is een excuus voor verregaande Europese integratie langs digitale weg, in wat voor alternatieve feiten de brave, wegkijkende medeburgers die niet van Netflix af te slaan zijn ook geloven. Het is een weg met links en weg wolven, beren, Maltese paspoortdieven, techbedrijven die een monopolie op je identiteit in de schoot geworpen krijgen, Albanese criminelen die hun AK-47 ergens moeten slijten, een failliet bankwezen dat smeekt om diep negatieve rente op uw zuurverdiende spaargeld, Moldavische en Roemeense hackers die straks al uw gevoelige gegevens in een keer kunnen jatten, noem maar op. Het is een weg die een ‘demissionair kabinet’ nooit zonder grondige consultatie met de eigen burger in had mogen slaan. Maar het vorige kabinet is nooit afgetreden of demissionair geweest, anders kan het aankomende kabinet niet dezelfde naam als het vorige dragen, dat begrijpt elke kleuter. Sterker nog, sinds december 2019 zijn er bijzondere heftige stappen gezet die dit land op het genoemde donkere pad hebben gezet.

Er komt een ‘digitaal Europa’. Vanaf juni 2022 is er een Europees sociaal fiscaal nummer voor elke inwoner van de EU, of je het wil of niet. De ‘demissionaire regering’ besloot na de verkiezingen nog om hiermee door te gaan. Het als een hand in je broekje bij de mentholbar, maar dan van een partij die graag een loopje neemt met de waarheid en deze besluiten nam zonder het ooit maar bij de verkiezingscampagne bespreekbaar te maken. Ineens is het er, met Russische dreiging of klimaat als rotsmoes, maar kom er dan nog maar eens vanaf. Het Europese paspoort wordt met blockchain gebouwd. Dat betekent dat alle aspecten van je identiteit (zoals vaccinatiestatus, de QR-app is slechts droog oefenen) verspreid liggen over allemaal datacenters. In theorie zijn de bestandjes (blokjes in de keten, vandaar ‘blockchain’) voor eeuwig opgeslagen. Brussel weet straks alles van je en kan die gegevens aan elkaar koppelen en bijvoorbeeld je medische data verkopen. Als het syteem er eenmaal is kom je er ook niet zo snel vanaf. De relatie met de overheid verandert ingrijpend. Nederland is vanaf juni een provincie van de regering in Brussel, die niet wordt gecontroleerd door een parlement. Er is wel een ‘Europees parlement’ maar dat heeft geen recht van initiatief. Als de regering, de Europese commissie, iets geks doet is er geen enkele handrem. Dat is wat er nu gebeurt maar te weinig mensen begrijpen het.

Wat doe je dan, als je als een van de laatste der journalistieke Mohicanen bent? Dan maak je daar een video over met je mattie Madelon Vos. Een uur kijkplezier, gratis en voor niets, over de nakende digitale dystopie. Ik maak hier verder artikelen over, met mijn volgers op BackMe, met wie ik borrels organiseer zodra het weer kan. Wat inhoudelijke kennis over blockchain op zichzelf is geen luxe in deze, een warm bad (in figuurlijke zin) zal uw deel zijn.