Groene Timmermans gaat 22 miljoen ‘people of colour’ honger in bonjouren

Want dat is goed voor het klimaat, schiet ons maar lek. Lang verhaal kort. Dit is de derde video met David van Ineveld over de Europese wettentrein: hier is deel een en hier is deel twee. David heb ik tijdens Future of Finance van Gold Republic ontmoet in Zuid-Afrika. Hij vroeg me naar de ‘wettentrein’, een Europees project om bijzonder verstrekkende maatregelen door te duwen waar niemand weet van heeft. Er zijn zes ‘wettentreinen’, waarvan een de groene strategie behelst. Daarmee moet de EU het milieu redden.


Dat klinkt leuk, maar in een van de bepalingen, weggestopt tussen tienduizenden andere pagina’s, staat dat elk EU-land tien procent van het landbouw-areaal moet vernietigen. Dat kunnen we groen en inclusief vinden, daardoor daalt wel de voedselproductie en dat zal wereldwijd ernstige gevolgen hebben. Van de kwetsbaren op aarde zullen voor 2030 22 miljoen zielen in 76 landen door honger bedreigd worden. Hier is geen enkel democratisch debat over geweest, ineens was het heftige plan van Frans Timmermans er. Voor leden van de EU is er geen opt out, dus binnenkort zullen de eerste Nederlandse boeren van hun land verdreven worden, waarmee de voedselproductie wereldwijd succesvol wordt beschadigd. Waarom zou een land hier aan moeten meewerken?

Er is geen studie bekend over de positieve bijdrage aan ‘het klimaat’ van deze bijzondere actie. Waarschijnlijk is die er niet, andere landen zullen de in Europa weggevallen productie deels opvangen en waar ze daarin falen zullen mensen in de miserabele honger gedwongen worden. Daar denkt zo’n Timmermans dan weer niet aan. Volgens econometristen van het Amerikaanse USDA zal de Europese voedselproductie met 12 procent dalen, met een krimp van de Europese export van voedsel met 20 procent en een stijging van de voedselprijzen met 17 procent. Iedereen gaat pijn lijden door de uitgelokte inflatie maar kwetsbare mensen in arme landen het meeste. Je kunt voor dit soort beleid zijn, maar een plotselinge krimp in het aanbod gaat hogere voedselprijzen veroorzaken, dat kan niet anders. Zo'n plan mag dan ook best van een stevige onderbouwing voorzien worden. De economie zal door de groene plannen van Timmermans evenwel met 133 miljard dollar dalen in 2030. Als de hele wereld het voorbeeld zou volgen, wat niet waarschijnlijk is want daar is geen Timmermans, dan zou de economie een schade oplopen van 1144 miljard dollar in 2030.

Enkel dankzij mijn volgers op BackMe kan ik al een begin maken van deze enorme berg maatregelen. Ik ben zeer erkentelijk voor de steun, hier kunt u meedoen. Tot snel bij een borrel. Een van de volgende activiteiten vindt plaats in Hoorn op 6 juni, op een zeer toepasselijke plek. Tot dan!