5,2 MILJOEN EXTRA WERKLOZEN IN DE VS: DAT IS EEN SOORT VAN LICHTPUNTJE

De laatste cijfers van de FRED (duiding hier) laten dat er vorige week 5,245 miljoen nieuwe WW-aanvragen waren. Dat is goed en slecht nieuws. In de twee weken ervoor lag het aantal nog steevast boven de 6,5 miljoen er werden er zelfs correcties op het cijfer achteraf toegepast. De toestroom van werknemers die door de lockdown geen werk meer hebben was zo groot, dat de systemen van het Amerikaanse UWV het niet aankonden. Daarom was er een stuwmeer van mensen die het in de weken erna maar moesten proberen.

Het goede nieuws is dus dat er 'slechts' 5 miljoen mensen meer dan het normale wekelijkse aantal de baan heeft verloren. De weg naar beneden is zo ingezet. De werkloosheid moet nu wel op 17 procent zitten en daar begint het slechte nieuws.

4f5d6f79dcpng
Het IMF sprak gisteren de verwachten uit dat de werkloosheid in de VS maximaal op tien procent uitkomt. Voor Nederland komt het IMF uit 6,5 en 5,0 procent uit in 2020 en 2021, tot drie cijfers achter de komma nauwkeurig. Daar past een krimp van de economie bij van 7,5 procent, die wel snel wordt ingelopen. De werkloosheid en economische krimp komen uit hetzelfde model.

55aabb6d94png
De kans is levensgroot aanwezig dat de voorgestelde krimp van 7,5 procent op korte termijn veel slechter gaat uitvallen, aangezien de cijfers van het IMF nu al door de werkelijheid zijn ingehaald. Laten we het volgende week maar beoordelen, bij de nieuwe wekelijkse cijfers van de FRED. Als het aantal nieuwe aanvragen dan ver onder de vijf miljoen zit is het einde aan de stijging van de werkloosheid in de VS in zicht en zou deze kunnen toppen op twintig procent. Nederland zal soortgelijke cijfers kennen.