DE DUINLOOP VAN 7 NOVEMBER: UPDATE!

Van een beetje stront moet je niet vies zijn. Er zijn maar weinig plekken in Nederland waar je met een weinig moeite meer dan tien verschillende beesten tegenkomt en ja, daar zitten ook de grote grazers bij. Zondag 7 november om 10 uur is het zover: we gaan lopen. Het is 'anstrengend', zoals de Duitsers zeggen, dus weet of je het kunt of niet. Er is een mogelijkheid om halverwege uit te stappen (of alsnog in te stromen), dat dan weer wel.

Waarom doen we dit? De Damloop is afgeschoten vanwege Corona (maar de Formule 1 mocht wel doorgaan, dat is vast harde wetenschap) en daarom is er die dag een alternatieve duinloop gehouden. Die gezellige groep is nu ook uitgenodigd. Verder krijgen de mensen op mijn BackMe-account deze uitnodiging. Er zijn al borrels voor deze gerespecteerde mensen die mij helpen mijn werk te doen, de agenda begint inmiddels behoorlijk vol te raken. Beter doen we er ook wat sportiefs bij, dat is de wandeling. Er bestond even het risico dat de marathon ook geannuleerd zou worden. Zo ver is het gelukkig niet gekomen, maar toen opperde iemand om dan ook maar een alternatieve marathon te houden. Dat was wat gortig, een forse uitbreiding van de alternatieve duinloop (een ruime verdubbeling) met snelwandelpas is al ambitieus genoeg. Deze houden we dan ook dit weekend. En het is natuurlijk ook gewoon gezellig.

Nu de logistiek. Ik verzoek elke deelnemer het formulier in te vullen, dan weet ik zeker dat ik niemand mis. Wie zich nog niet heeft ingeschreven kan dat ook hier doen, tot vlak voor de start. Natuurlijk krijg iedereen mijn mobiel. We verzamelen bij het bezoekerscentrum Kennemerduinen in Overveen. Deze is zeer goed te bereiken met de auto, maar ook met het OV vanaf Haarlem Centraal. Bus 81 rijdt heen en weer tussen dat station en Zandvoort - houdt dit even in gedachten. In feite maken we een rondje van deze bushalte naar de volgende, een kilometer verderop, maar dan met een enorme omweg - die de moeite waard is natuurlijk. Bij het bezoekerscentrum in het begin is het nog mogelijk om de spreekwoordelijke rug te snuiten, daarna duurt het nog een Engelse mijl of tien voordat dat weer onder niet-prehistorische omstandigheden kan. Via een bocht door de Kennemerduinen komen we aan bij het strand en Zandvoort. Hier kan men eventueel uitstappen als het toch tegenvalt. Er is daar koffie aanwezig, of een harinkje op het strand. Er is een bus (de befaamde 81) die je bij de halte van het bezoekerscentrum brengt (halte Kennemerduinen, Zeeweg 15). Als hier je auto staat ben je goed. Anders blijf je zitten en wordt je naar Haarlem Centraal gebracht.

Vanaf daar gaan we door. Er volgen wat kilometers over het strand, waarna we een duindoorsteek nemen. Dat brengt ons bij de Waterleidingduinen, waarvan we de zuidkant opzoeken: een rustig en vogelrijk gebied. Na vervolgens wat omwegen door de aanwezige bossen komen we weer bij de Zeeweg uit en zijn we klaar.

Ik zorg dat er voor iedereen wat drinken en een versnapering is. Neem natuurlijk ook zelf water mee. Er is ruimte om onderweg bij te vullen. Een liter water zul je wel opmaken, maar dat weet je als ervaren hardloper of wandelaar. Voor de zekerheid neem ik ook blarenpleisters mee. Zorg zelf voor een mondkapje en eventueel een OV-chipkaart. Mocht je een stuk met de bus moeten doen (omdat je halverwege stopt of vanaf het eindpunt met het OV een halte naar de auto wil) dan word je waarschijnlijk gevraagd om een mondkapje op te doen: dit is het weekend van het strenger worden van de maatregelen, daar kan ik ook niks aan doen. Het kan ook zijn dat het even regent. Veel zal het niet zijn maar je wordt mogelijk wat nat, ook onderweg. Daar moet je de humor van inzien natuurlijk.

Ik heb er bijzonder veel zin in, het is erg leuk om dit met jullie te kunnen doen. Neem een camera en een goed humeur mee en we maken er wat moois van. Bij vragen, schroom niet om te appen of te mailen.