DE OPKOMST VAN DE CONTROLEMAATSCHAPPIJ ‘PEKING-STIJL’ IN EUROPA (2/2)

Digitaal geld, Corona-paspoorten, en allerlei aanverwante ellende. Een platgeslagen bevolking denkt dat het allemaal door een virus komt, maar dat is niet waar. Onze eigen Mark Rutte is de grote aanjager van ‘Digital EU’ en werkt al jaren naar een Europees paspoort toe. Deze pandemie biedt hem een gratis stroomversnelling. Als je de relevante wetgeving rondom de QR app leest, dan zie je dat dat eigenlijk het Europese digitale paspoort is. Corona was de ideale gelegenheid om het uitgeven van paspoorten, nogal een taak van een soevereine overheid, naar Brussel over te hevelen. Omdat dat paspoort nu digitaal is, kun je er allemaal dingen mee koppelen zonder dat mensen er erg in hebben. ING Bank in België heeft bijvoorbeeld bankgegevens van klanten ongevraagd gekoppeld aan hun medisch dossier. Voor Belgen is deze app ‘heel handig’ want hun Corona-app zit gewoon in hun bank-app, je hoeft maar een QR te gebruiken voor alles! Alleen is deze app al sinds 2017 in de maak, geen reactie op de pandemie dus.

Corona is een vliegwiel voor de Europese digitalisering, waarbij Brussel ongevraagd de rol van de lidstaten overneemt. Als je dat zegt staan mensen op en lopen ze bij je weg. Prima, good riddance. Wie de tijd neemt om die verdragen eens goed te lezen, ziet met eigen ogen dat het Europees paspoort waarbij je per gelegenheid je relevante ‘attributen’ toont (zoals: ben ik wel of niet gevaccineerd?) veel ouder is dan de pandemie. Alles moet Europees en digitaal, maar hoe zit het met de democratische waarborgen? Daarover sprak ik een dik uur bij V for Valentine, deze keer met uitgebreide bronvermelding. Om 1900 op zondagavond gaat de uitzending in première. Later terugkijken kan natuurlijk altijd, maar kijk maar gewoon meteen want wat is er anders te doen? Klik en praat mee, in de chat of the comments.

Over deze onderwerpen houd ik inclusieve borrels waar IEDEREEN welkom is. Kijk op mijn BackMe-pagina voor de mogelijkheden en praat lekker mee in deze donkere wintermaanden.