DEEL TWEE IN DE REEKS 'DEUTSCHE BANK IST KAPUT' STAAT NU ONLINE!

Wat is de overeenkomst tussen een dinosaurus en een bank? Ze worden allebei moeilijk groot, voordat ze onvermijdelijk verzengd worden door de realiteit. Deutsche Bank zal de ziekste Europese grootbank zijn, de hond met de meeste vlooien, als we naar het koersverloop kijken. Deel een over Deutsche Bank bij Café Weltschmerz zag u al, nu staat deel twee online. Tip: kijk eerst deel een, als u dat niet al heeft gedaan, voordat u aan het vervolg begint.

42cb420187png

Er is best wat inhoudelijk commentaar gekomen op het eerste filmpje. Zo vallen enkele kijkers over het zwartgallige scenario, geschetst rondom de Capital Release Unit of 'bad bank'. Daar zit voor € 359 miljard aan balanstotaal in, volgens het meest recente kwartaalbericht. Daar kan geen twijfel over zijn. In beide uitzendingen wordt er gespeculeerd wat het effect is van een flinke afboeking op die bezittingen, waar de directie afstand van probeert te doen. Als deze al met een koersverlies van een kwart worden verkocht, is het eigen vermogen van Deutsche Bank compleet verdampt. Waarom zouden we daar eigenlijk rekening mee moeten houden? Omdat de bezittingen in die 'Capital Release Unit' niets opbrengen. Ze kennen een minimale of zelfs negatieve omzet en winst valt er al helemaal niet te verwachten. Het zijn net koeien die meer melk drinken dan ze leveren, die zullen in het economisch verkeer ook niet veel waard zijn. Een omvangrijke afwaardering ligt daarom in de lijn der verwachtingen.

Deel drie wordt nu voorbereid. Daarin kijken we naar de techniek van het aandeel (waarom is de lage koers zo erg?), de derivatenpositie, mogelijke reddingspogingen en beantwoorden we vragen van kijkers. Dan is het wel even mooi geweest!