DNB: NEDERLANDERS ZIJN GEWILLIG PROEFKONIJN VOOR CASHLOZE SAMENLEVING #CBDC

Distributed Ledger-technologieën zoals blockchain, wie is er niet groot mee geworden? Kajsa Ollongren niet in ieder geval en ze zal niet de enige zijn. Ze liet daarom in 2021 een onderzoek doen naar het nut ervan. Het document ‘Digitale decentrale waardeoverdracht voor de publieke sector - een speelveldanalyse: hoe kunnen Distributed Ledger-technologieën zoals blockchain de publieke waarden beïnvloeden?’ kunt u hieronder voor nop downloaden bij de Rijksoverheid, zeg niet dat Den Haag nooit iets levert. Wat staat er in dat rapport? Allemaal ‘use cases’ van digitalisering, zoals CBDC (Central Bank Digital Currency). Bijzonder, want die digitalisering is allang in gang gezet, op Europees niveau. Dan ga je je later pas afvragen waarom je dat eigenlijk doet.

Hoe dan ook, het nut van CBDC wordt ook toegelicht. Het schijnt dat binnen Europa ‘Nederland is aangewezen’ als een erg digitaal land, juist omdat we steeds minder contant betalen. Het staat zo opgeschreven dat het gebruik van CBDC en cash elkaar wel degelijk bijten.


d8cb901e50jpg

Dit rapport verwijst weer naar het rapport ‘Central Bank Digital Currency Objectives, preconditions and design choices’ van DNB: dat is de bronvermelding voor bovenstaande. Dit rapport bevat alle teksten waarvan je voor gek wordt verklaard als je ze uitspreekt. CBDC kan programmeerbaar worden gemaakt, zodat je er bijvoorbeeld alleen zorgpremie en geen cola mee kan betalen (pagina 9). Pagina 24 en pagina 25 noemen dat een CBDC niet volledig vrij mag zijn, want dan krijg je een bankrun met de snelheid van het licht. Je bewegingsvrijheid wordt dus aan banden gelegd. Ook zal er negatieve rente op moeten komen, uit hoofde van monetair beleid. Dat gaat ten koste van privacy, lezen we. Het is ‘onwaarschijnlijk’ dat het Europees depositogarantiestelsel binnenkort op de schop gaat, dus CBDC is in het geheel geen concurrentie voor bestaande banken. DNB noemt nog wel dat het zo goed is voor de ‘inclusie’ van arme minderheden - maar die moeten dan wel een dure smartphone kopen.

Het rapport noemt zelf dat de omvang van de balans van de centrale bank invloed heeft op de economie. Als er naast cash een CBDC komt, dan vergroot de centrale bank de geldhoeveelheid. Dat brengt ‘sociale kosten’ met zich mee, inflatie dus. Om dat te voorkomen, kan de totale hoeveelheid contanten en CBDC samen gelijk worden gehouden. Het bestaan van cash en CBDC bijten elkaar dan ook gewoon. Later zat dat ook in de praktijk blijken en tot die tijd wordt iedereen die deze logische verbanden in dit soort openbare rapporten leest voor gek verklaard.


c28f4115b0jpg

Alle zorgen die recentelijk geventileerd werden rondom CBDC worden bekrachtigd door de teksten die centrale banken zelf de wereld in sturen. Daarom is het zo koddig dat critici worden afgedaan als mensen die een gaatje in hun hoofd hebben. Affijn, het is tijd om weer eens lekker te borrelen: dan gaan we het hierover hebben. Het leuke van de club volgers op BackMe (CLICK HIER), zonder wie ik dit werk niet zou kunnen doen, is ook dat ze mee zijn gaan lezen: daardoor kan ik veel grotere hoeveelheden tekst analyseren en bespreken in podcasts en artikelen. Ik hou van jullie!

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2021/12/20/digitale-decentrale-waardeoverdracht-vo...

https://www.dnb.nl/en/innovations-in-payments-and-banking/digital-euro-what-why-and-how/