DUITSE LANDBOUWMINISTER ÖZDEMIR (GROENEN): ‘HONGER IS PRIMA, VOOR BIODIVERSITEIT’

Dat is een inderdaad een rare foto, u ziet immers Harry en mij en niet zozeer de Duitse groene landbouwminister. De vakantie duurde nu wat langer, de rook van de bosbranden was niet goed voor de auto. Deze begaf het in Frankrijk en dan ontaardt het allemaal in een logistiek gezien vervelend gebeuren. De planning is zodoende wat overhoop gegooid, vertraagd, maar dat mag de pret niet drukken. Iets beters dan deze foto was even niet voorhanden.

Nu ben je nog geen seconde terug achter je bureau en dan krijg je dit in je nieuwsoverzicht. Het brengt een aantal topics van mijn eigen onderzoeken overzichtelijk bij elkaar. Duitsland heeft in de vorm van Cem Özdemir een landbouwminister die de Europese plannen voor ‘biodiversiteit’ duidelijk met volle overtuiging omarmt. Hij laat een interview optekenen met ‘die Frankfurter Allgemeine’ en daarin stelt hij dat honger niet zo erg is. Ja, prijzen gaan omhoog door alle milieumaatregelen, maar dat is een te rechtvaardigen offer. Juist op plekken waar het niet goed gaat met het klimaat en de biodiversiteit is ook veel honger, dus mag je die offers best brengen.


358418ca11jpg

Het artikel kreeg meteen een nieuwe kop: die veranderde in ‘Cem Özdemir: „Es ist gut, dass die Menschen immer weniger Fleisch essen“‘ in plaats van ‘Cem Özdemir: „Hunger ist kein Argument für Abstriche bei Biodiversität und Klimaschutz“‘. Overigens is het natuurlijk op zich wel een waarheid als een koe, vlees eten is in termen van te offeren natuurlijke hulpbronnen natuurlijk niet goedkoop. Iets doen voor ‘Biodiversität und Klimaschutz’ klinkt wel weer prettiger dan ‘je kinderen honger zien lijden’ maar het een is dus een onlosmakelijk gevolg van het ander. Ik heb daar een videoreeks over gemaakt, hier is het makkelijk gegroepeerd.

Het kwam me op een hoop kritiek te staan, een verband leggen tussen honger en inflatie en milieumaatregelen, maar dat verband is er dus wel degelijk. Eerst even de mail opruimen, dan ga ik wat dingen opzetten voor de BackMe-mensen (zoals een vaste borrelavond tot 2023) en wat content over stikstof maken. Dit artikel was niet meer dan een natte wind en die veroorzaken ook nog eens klimaatverandering, dat is bewezen zo.

Mijn werk mogelijk maken kan via BackMe - borrel gezellig en inhoudelijk mee. Het overheersende topic zal komende maanden het steeds pijnlijker wordende bonnetje voor levensonderhoud zijn, dat kan eigenlijk niet anders. Voorwaarts!