EDO STATE NIGERIA: ‘VANAF MIDDEN SEPTEMBER GEEN ONGEVACCINEERDEN IN KERKEN, MOSKEEËN EN BANKEN’

Wellens-factcheck-service. De overheid grijpt steeds verder in in je leven, met het virus als excuus. Heel veel maatregelen zijn op zijn minst bedenkelijk, omdat ze niets met het virus te maken hebben (zoals eurobonds invoeren) of juist averechts werken (sport onmogelijk maken terwijl 94,9 procent van alle Coronapatiënten ongezond leefde). Het gaat elke dag van kwaad tot erger. Op Twitter circuleert nu een filmpje van een Nigeriaanse politicus die vanaf september ongevaccineerden wil weigeren in kerken en moskeeën en zonder Coronapaspoort wordt je ook afgesloten van ‘bancaire diensten’. Letterlijk wordt er gezegd:

“From the second week of September, people may not be allowed to worship in churches and mosques without showing proof of their vaccination cards at the gates. Similarly, people will not be allowed to event centres, receptions or parties, without showing proof of their vaccination cards. “People will not be allowed to access banking services from the middle of September 2021, if they are not vaccinated.''

Het heerschap in kwestie is deze Godwin Obaseki (what’s in a name). De 64-jarige bankier is sinds 2016 gouverneur van de Edo Staat. Deze ligt in het zuiden van het enorme Nigeria en is vernoemd naar de Edo-taal, die door zo’n 25 miljoen mensen wordt gesproken. De hoofdstad van de staat heet Benin, niet te verwarren met het land in dezelfde regio. Het interessante aan Nigeria (of heel Afrika eigenlijk) in deze is dat de pandemie mee lijkt te vallen. De bevolking is meer dan tien keer zo groot als de Nederlandse maar er zijn maar 2.288 doden te betreuren. Het is niet waarschijnlijk dat de relatief arme bevolking in de megasteden van het land zich braaf houdt aan de 1,5-meterregel en netjes thuiswerkt achter een laptopje. Een eenduidige verklaring voor het lage aantal doden is er niet. In literatuur wordt genoemd dat het helpt dat het om warme landen gaat (Corona doet het in Nederland ook vooral goed de herst en de winter) en dat veel gevallen niet geregistreerd worden.

Het filmpje is echt: Obaseki is dit daadwerkelijk van plan, los van de vraag of hij het zal kunnen naleven. Het is wel tekenend voor de tijdsgeest. Mensen afsnijden van bancaire diensten is een draconische stap. Als gebedshuizen iedereen die binnenkomt controleert, staan de vrijheid van geweten en vrijheid van godsdienst op de helling. Het is vooral de infrastructuur achter het controleren dat griezelig is. Iedere burger wordt constant gevolgd, je krijgt een soort digidictatuur naar Chinees communistisch model. De overheid wantrouwt iedereen en registreert alles wat er maar te registreren valt, ook als de noodzaak niet helder is. Er komt een moment dat deze gegevens in de verkeerde handen vallen. Dan weten criminelen of dictators alles van je. Tegenover dat risico staat een onmeetbaar kleine gezondheidswinst. Maar het gevoel van urgentie bij Corona is zo hoog, dat mensen het pikken. Alles is toelaatbaar. De Edo staat in Nigeria lijkt ver weg, maar deze gedachtegang is de norm geworden. Franse senatoren praten over enkelbanden die pedofielen normaal gesproken om hebben om de quarantaine na te leven. ‘Vroeger’ zou men zich af hebben gevraagd of een maatregel wel proportioneel is. Dat is verleden tijd, alles mag en niets is heilig. In Nigeria overlijden elk jaar 2,5 miljoen mensen, ook door natuurlijke oorzaken. Daar komt een promille, een duizendste, bij, en dan wordt er meteen weer afgegleden naar een dictatuur.

Terwijl in Nederland bijna iedereen geprikt is, zijn alle festivals en evenementen voor de tweede keer op rij verboden. De oorzaak ligt niet in het virus, maar in de acceptatie van totalitaire maatregelen uit angst voor schade aan de gezondheid. En volgend jaar wordt dit vast ook gepikt. De vrijheid komt pas terug als de verlammende angst voor het virus verdwijnt, niet het virus zelf.

Wilt u mijn journalistiek mogelijk maken? Kijk op BackMe voor de mogelijkheden.