EMOTERREUR OM OVERLEDEN KIND: FRANS TIMMERMANS WIL MEER GROENE BELASTINGEN

Emoties, dat is Frans Timmermans wel toevertrouwd. Een tienerdochter van zijn collega is vorig jaar overleden, tijdens de overstromingen in de zomer. Het sterkt hem in zijn zoektocht naar een ‘groener’ Europa - alsof hij met de blote vingers die overstromingen kan bestrijden. Hij denkt daadwerkelijk dat het zo werkt.

da2535912ejpg

Nu is er niks mis met daadwerkelijk effectieve pogingen om het milieu schoner te maken, dat zal iedereen onderschrijven. Maar hier slaat Timmermans de plank helemaal mis. Overstromingen op het Europese continent zijn te danken aan de industriële revolutie. Rivieren worden voor meerdere doeleinden gebruikt en transport is er een van. Daarom zijn rivieren de afgelopen twee eeuwen meedogenloos gekanaliseerd en rechtgetrokken. Als er ergens eens te veel regen is, dan schiet dat water binnen de kortste keren dankzij de natte snelweg naar lager geleden gebieden. In het Ahrtal, waar het vorig jaar nogal misging, was er van een identieke overstroming sprake in 1804 en 1910. Door bochten te verwijderen kan het overtollige water nergens meer heen. Het heeft ook een vernietigend effect gehad op de aanwezige natuur in de rivierbeddingen. Dat heeft niets met het klimaat te maken. Maar Timmermans is bezig met het klimaat, dus is de overstroming veroorzaakt door zijn politieke dossier. Zo werkt dat kennelijk.

Wat ook niet meehelpt, is dat Europese landen hun bossen hebben gekapt. Regenwater blijft daardoor niet in berghellingen ‘hangen’ maar stroomt meteen in de gekanaliseerde rivier en voor je het weet heb je stroomafwaarts watersnood. Nu is Timmermans verantwoordelijk voor het Europese ‘groene’ beleid en dat ziet toe op het aansporen van gebruik van biomassa. Dat beleid zorgt voor ontbossing en maakt het alleen maar erger. Dat is het probleem met valse emotie: het haalt de aandacht weg bij echte problemen en levert enkel nutteloze maatregelen op met niet zelden een averechts effect ten opzichte van het gecommuniceerde doel, nog eens.

Iets soortgelijks deed Al Gore in zijn film ‘An Inconvenient Truth’. Hij schreef de 1883 slachtoffers door orkaan Katrina uit 2004 toe aan klimaat, verwijzend naar de wetenschappers in het klimaatpanel IPCC. Dat noemde echter dat er niet genoeg bewijs was om de orkaan en de rampzalige gevolgen simpelweg toe te schrijven aan het klimaat, er was te veel 'onzekerheid'. Latere studies lieten ook zien dat menselijke fouten de grootste oorzaak waren. New Orleans ligt sinds de vestiging van de eerste bewoners al onder zeeniveau en de zeewering is in aanloop naar de ramp ernstig verwaarloosd.

Maar ‘klimaat’ bekt lekker, het is simpel en je kunt iemand de schuld geven. Dat zorgt voor legitimatie van een politieke ideologie die uit is op meer belastingen, je redt er letterlijk kinderlevens mee. Het klopt niet, als je het nader bestudeert, maar dat maakt voor het gevoel niet uit. Misschien is een tandje meer rationaliteit en nuchterheid in tijden van torenhoge inflatie door de groene maatregelen wel nuttig. Zo daalt het aantal overledenen door het klimaat juist. In het VK gaat het om 555.094 sterfgevallen die er twintig jaar geleden wel waren, maar nu niet meer. En bossen, die water vasthouden en overstromningen helpen voorkomen, kun je redden door de bomen niet te kappen. Best logisch allemaal eigenlijk.

Nota bene: het overlijden van het vijftienjarige meisje is natuurlijk een bijzonder treurige gebeurtenis. Wel mag gesteld worden dat een daarop gebaseerd standpunt niet automatisch klopt. Timmermans had uit respect ook niet naar haar overlijden kunnen referen.

Mijn journalistiek mogelijk maken? Kijk op BackMe.org voor de mogelijkheden en borrel inhoudelijk mee.

Leesvoer over gekanaliseerde rivieren:

https://www.dw.com/en/living-planet-straightening-the-rhine/av-37382387

https://www.uni-bonn.de/en/university/press-and-communications/publications/forsch/forsch-2021-02/fo...

https://e360.yale.edu/features/a_successful_push_to_restore_europes_long-abused_rivers

https://enveurope.springeropen.com/articles/10.1186/s12302-021-00460-8

https://hess.copernicus.org/articles/24/5125/2020/

https://www.nytimes.com/2015/05/24/us/decade-after-katrina-pointing-finger-more-firmly-at-army-corps...