HANS HOOGERVORST VERKOOPT MIJN BOEK ‘DE EUROBIJBEL’ MET TREFFENDE FEITEN

Kennen jullie dat gevoel van ‘ben ik nou gek’? Als je je langdurig inleest in bepaalde materie, dan begin je op een gegeven moment samenhang te zien. Verhalen zijn consistent, dezelfde problemen komen in meerdere artikelen terug - maar regelmatig krijgen ze een andere voorgestelde oplossing - en kennis bouwt voort op eerder opgedane ervaringen. Bij de euro is dat ook zo. De munt zal ongetwijfeld met goede bedoelingen zijn ingevoerd maar er zitten dodelijke weeffouten in het fundament. De centrale bank moet het dan oplossen maar die raakt op een gegeven moment door de middelen heen. Dan volgt de noodzaak om extreme dingen te doen, zoals van verdragen afwijken (bijvoorbeeld Italië voortrekken) en nieuwe middelen invoeren (negatieve rente). In de wrang smakende cocktail zit ook de noodzaak om inflatie niet te bestrijden met een gepaste renteverhoging, dat kan niet meer, door de ontplofte schulden. Dat kon u allemaal zien in dit topic over CBDC, de laatste V for Valentine.

Makker Paul Buitink had een gesprek met VVD-MinFin (ooit) Hans Hoogervorst. U verwacht het misschien niet, maar het lijkt bijna een samenvatting van de nieuwe Euro Bijbel. Hoogervorst meent - waarschijnlijk terecht - dat een onvoorwaardelijke liefde voor de euro een garantie op grote ellende is. Het is de ultieme vorm van moral hazard. Hoe erg Italië de overheidsschuld ook laat ontsporen, Nederland accepteert het wel. Het staat beschreven in Hoofdstuk 32 van De Euro Bijbel: in dat geval koopt de ECB de overmatige schulden van Italië wel op. Als dat niet zou gebeuren, dan storten de koersen van die obligaties in. Daarmee is een nieuwe eurocrisis een feit en dat willen de krachten die de euro willen behouden, het liefst voorkomen. Het opkopen zorgt voor inflatie en dat treft de Nederlander weer. Als die dat keer op keer accepteert, komt er nooit een prikkel voor Italië om wel de boel op orde te brengen en gaat het van kwaad tot erger. Uiteindelijk gaat het dan toch mis, maar dan met een veel spectaculairdere knal. Volgens Hoogervorst moet Nederland daarom aangeven dat er een breekpunt is. Dat signaal is enkel geloofwaardig, als Nederland daar ook naar wil handelen - wat neerkomt op het opbreken van de euro. Dreigen met weggaan bij je partner als die blijft vreemdgaan is niet geloofwaardig, als je niet eens koffers hebt.

Doormodderen zorgt ervoor dat Nederland een wankele lire heeft, feitelijk, wat alleen maar voor ellende zorgt. Het eurosysteem zit nu te vol schulden en dat moet een keer gesaneerd worden. Nu is het ook nog eens zo dat heel veel schulden niet worden geregistreerd, als ze zijn omgeven door derivaten en garanties - Hoofdstukken 11 en 26 uit het boek. Dat doormodderen bij hoge schulden zorgt ervoor dat inflatie niet bestreden kan worden waardoor de erosie van de koopkracht wel even aanhoudt - Hoofdstukken 17, 18 en 33. En zo kunnen we nog even doorgaan.

Het pakkende interview met Hans Hoogervorst bij Holland Gold ziet u hier. De Euro Bijbel bestellen kan hier. En mijn werk ondersteunen kan via BackMe kan hier. Voorwaarts!

(Foto credit: de plaat van iemand op Hans lijkt is gemaakt door ene David Shankbone, geen geintje).