HELP, IK VERZUIP (MAAR DAT IS GOED) - KERSTGROET

Dat wordt afzien: eten en drinken, met de hele familie en dan ook nog eens met wat men de 'koude kant' noemt, als u zo gelukkig bent die te hebben. Geniet er maar gewoon van, dat is het makkelijkst.

In het nieuwe jaar staat er veel te gebeuren. Het archief van 925 komt terug, binnen een compleet nieuw medium met leden. Het is een soort De Correspondent of FTM zo u wilt, maar dan niet zo vreselijk dweperig met progressieve emoties. We kunnen Merkel zo’n schat vinden omdat we dat nu eenmaal doen na de Oorlog en omdat ze aardig is om vluchteligen selfies met haar te laten maken, dat betekent niet dat ze Nederland niet met een vreselijke rekening in verband met het faillissement van Deutsche Bank kan opzadelen. Over zieke banken gesproken, zo gezond zijn die van ons eigenlijk ook niet. Mocht u zich vervelen tijdens het kerstdiner, trekt u zich dan eens terug op de wc. Op de pagina Investor Relations van ING.com treft u de jaarrekingen van 2014 en 2016 aan. Wat valt u op? Inderdaad.

In het Emotionele Tijdperk is de journalist er maar druk mee, het deugen. Een man die graag een jurk wil dragen? Dat wordt een longread op RTL Nieuws. Zit Deutsche Bank er 309 miljard euro (een factor zeven) naast, bij het inschatten van de extreem risicovolle bezittingen op de balans? Krekels, in het Nederlandse medialandschap. Journalisten, nieuwsgebruikers en adverteerders zitten in een dodelijke houdgreep. Het vervelende is dat de jurkartikelen enorm goed scoren. De adverteerder krijgt meer clicks op en zal dergelijke ‘journalistiek’ belonen met geld, dat gaat automatisch. Medewerkers van dagbladen en televisiestations gaan dan op zoek naar nog meer emoterreur en missen de komende uitdagingen voor de samenleving compleet. Adverteerders gaan mee in de emoterreur en maken advertenties waarin de samenleving er als een progressieve utopie uitziet: iedereen rijdt groen en elk gezin is een perfecte afspiegeling van het multiculturele ideaal. Nieuwsconsumenten krijgen het over zich uitgestort, via dagbladen, nieuwszenders en social media en stompen af. Dat wordt een vicieuze cirkel.

Daar gaan we verandering in brengen en dat kan enkel met een ledenmodel. Journalistiek is nu eenmaal niet gratis te realiseren en met leden is de ongewenste zeggenschap van de adverteerder (‘moet je dat nou wel schrijven?’) verleden tijd. Een hoofdonderwerp is dan natuurlijk de euro en de EU, maar er is meer. We gaan het ook over de rechtsstaat hebben, de gezondheid van banken en overkreditering in het algemeen, om maar iets te noemen. Op dit moment doe ik alles alleen, omdat ik niet zeker wist of er wel animo was voor een soortgelijk medium. Ik kan natuurlijk wel allemaal kosten maken om personeel aan te nemen en een ruimte te huren, maar dat gaat wel allemaal wel vanuit mijn spaargeld. Dat is in omvang beperkt en het te nemen ondernemersrisico daarmee ook.

Animo is er absoluut. Dat is het goede nieuws, maar ik verzuip er wel in. Er zijn mensen die alvast een boek hebben besteld, meedoen met de film of het medium, in natura willen leveren (zoals techniek van de website), me uitnodigen voor spreekbeurten en inhoudelijke opmerkingen hebben. Die sturen nu privéberichten, via Twitter, Facebook, e-Mail, SMS of zelfs ouderwetse post. Dat moet ik zelf allemaal beantwoorden en daar loopt het spaak. Daarom komt er in februari een compleet vernieuwde site, waarbij geen enkel bericht bijvoorbeeld meer in het spamfilter komt. Inmiddels bent u met 2.700 geïnteresseerden en dat doet me deugt. Wat ik een maand geleden vreesde is wel uitgekomen: u hebt me massaal digitale en fysieke kerstkaarten gestuurd, temidden van logistieke vragen over de levering van een boek of een uitnodiging om te komen spreken. Daarom, ik ben overspoeld. Het was een tsunami van steunbetuigingen, maar dan verzuip je nog steeds. Het is tijd om wat stappen ter professionalisering te zetten, maar eerst ga ik persoonlijk de duizenden berichten beantwoorden en uw boeken versturen. Dat kost nog een paar dagen, daarna kom ik met een plan voor het komende jaar. In februari is het nieuwe platform af en zijn bijvoorbeeld berichten die in het spamfilter belanden verleden tijd. Dan kunnen we losgaan en het Nederlandse medialandschap echt vernieuwen. U zult het mooi vinden.

Maar eerst ga ik naar mijn moeder, de kerstkalkoen heeft ook aandacht nodig. Ik wens u fijne Kerstdagen (Kerst, geen lichtjesfeest of iets dergelijks) en kom op 30 december bij u terug met een update.