HET WEF ‘REGELT NIET DE HOTELKAMERS’ VOOR RUTTE MAAR IS EEN STEVIG LOBBYBUREAU

Toch een bijzondere uitspraak van de SMS’ende Minister-President. Dat World Economic Forum bemoeit zich niet met de inhoud, maar zorgt een beetje voor de logistiek. Dan kunnen de regeringsleiders en de grote bedrijven in gesloten zaaltjes afspreken waar de koffie al klaar staat. Helemaal onschuldig toch?

2fd556d0dejpg

Niet helemaal. Een simpele blik op de jaarrekening laat zien dat er in een goed jaar voor 367 miljoen aan lidmaatschappen, sponsored content en vergoedingen voor lobbywerk wordt verkocht. Als al dat geld naar ‘hotelkamers’ gaat, dan is in een keer duidelijk waarom die jaarlijkse bijeenkomst zo populair is.

Nu gaat al dat geld niet naar room service van diverse aard voor de deelnemers. Het grootste deel van de uitgaven heeft betrekking op het communiceren van beleid dat gunstig is voor de sponsoren van het WEF, niet heel vreemd. Daarbij hoort het ‘ministerie van buitenlandse zaken’ van het WEF, het staat gewoon in de jaarrekening beschreven. Dat hamert er bij bij overheden op dat er gedigitaliseerd wordt, want dat is in het belang van de bedrijven die de bijbehorende technologie leveren. Of de burger er ook bij gediend zijn is dan ondergeschikt, dat is het akelige met lobbyen. Het WEF is geen logistieke club maar bemoeit zich wel degelijk met de inhoud. Waarom dat ontkennen?

Ik liep met David van Ineveld door de jaarcijfers van het WEF. We vonden het moment waarop de mythe ontstond dat alles digitaal maken voordelen zou opleveren. Dat was een rapport over Nigeria, niet Nederland. Deze video is geheel gratis hier te aanschouwen. Mijn werk ondersteunen? Kijk op BackMe voor de mogelijkheden.