HOPPA, NOG EENS DIK DRIE MILJOEN WERKLOZEN ERBIJ IN DE VS


Het wekelijkse ritueel: wat zijn de meeste recente cijfers met betrekking tot aanvragen van werkloosheidsuitkeringen in de VS? Een snellere indictator van de ernst van de huidige depressie is er bijna niet, het Amerikaanse UWV is simpelweg de vlotste me de rapportage. Sinds vorige week zijn er bijna 3,2 miljoen werklozen bij gekomen.


7bdc6d5438png
Tot de Lockdown waren er elke week maar 200 duizend aanvragen en omdat de werkloosheid stabiel was, moet de uitstroom uit de WW vergelijkbaar zijn geweest. Als we aannemen dat dat laatste zo blijft (er worden nog steeds mensen aangenomen in de VS), dan staat de werkloosheid nu op 23,04 procent. Als ook de inhuur van personeel stokt (logisch, in tijden van massale ontslagen) dan zitten we eerder op 24,20 procent werkloosheid, ongezien sinds de jaren '30 van de vorige eeuw.

d834508eb5png
De toename van de wekelijkse aanvragen van WW-uitkeringen is dan hoger dan ooit, in vergelijking met vorige recessies (de oliecrisis na de Yom Kippur-oorlog, de Early 80's Recession, de S&L crisis, de .COM bubble en de Kredietcrisis). Tot februari was het effect van COVID (het rode blokje) op de aanvragen nog niet zichtbaar.

7e27451d30png
Als we nu de wekelijkse aanvragen tot dertien weken voor en dertien weken na de piek onder elkaar zetten, dan blijkt dat COVID ernstiger is dan de Early 80's Recession en de Kredietcrisis, tot nu toe de meest heftige economische crises van na de Oorlog. Maar hoe groot is het verschil? Zo groot.

4fc4812cb2png

Fijn weekend. Hang in there.