JESSE KLAVER EN LILIANNE PLOUMEN KOMEN MET COMPLETE MISINFORMATIE OVER VERZONNEN DISCRIMINATIE

Zouden ze soms geld van het Kremlin krijgen om Nederland te destabiliseren? Je weet het niet, dus neem maar aan dat het waar is. Volgens het voormens van Groenlinks krijgen mensen met een baarmoeder veertien procent minder loon dan mensen met een piemel, voor hetzelfde werk! Daar moet wat aan gebeuren want dit is discriminatie.

e7df429353png

Hij haakt in op een draadje van Lilliane Ploumen, die duidelijk geen zin heeft in een discussie. Ze wil actie en dan moeten mensen niet beginnen over ‘percentages’. Inderdaad, wie een mening heeft gevormd wil niet gehinderd worden door feiten. Laten we die er toch bijpakken.

Klaver en Ploumen baseren zich op het rapport ‘Gelijk loon voor gelijk werk’ van het CBS. Daaruit blijkt dat alle vrouwen samen niet hetzelfde verdienen als alle mannen. Dat is een grof cijfer, kan dat verklaard worden? Ja, dan krijgen we het gecorrigeerde loonverschil. Als vrouwen minder uren maken dan mannen, krijgen ze ook minder geld, dat is niet zo vreemd. Ook zijn mannen oververtegenwoordigd in gevaarlijke beroepen en zitten ze meer in de sectoren die goed verdienen, zoals mijnbouw en energiewinning. Vrouwen zijn oververtegenwoordigd in de verpleging, waar ze inderdaad te weinig verdienen. Alle verplegers zouden meer moeten krijgen maar dat staat los van het geslacht: een mannelijke verpleger kan ook lastig rondkomen. Klaver en Ploumen negeren dat salarisverschil per sector echter compleet en doen alsof het lagere salaris van de vrouwelijke verpleger ten opzichte van de mannelijke medewerker van een boorplatform op de Noordzee komt door de inhoud van het broekje. Dan begrijp je echt niets van statistiek. Een eerlijke vergelijking is dat je kijkt of de vrouwelijke verpleger meer of minder verdient dan een man die exact hetzelfde werk doet. Dat is niet aan te tonen, ze vallen immers onder een CAO die geen onderscheid maakt op geslacht. Klaver en Ploumen zijn ontzettend dom, ze snappen dit verschil niet, of ze verzinnen discriminatie om een politiek slaatje te slaan uit de ophef die vervolgens leeft onder de mensen die met valse statistieken zijn opgehitst. Waarschijnlijk is het laatste het geval, zo gaat dat tegenwoordig helaas. Bij GroenLinks en PvdA zitten genoeg slimme mensen die wel kunnen rekenen en die hebben dit kennelijk gewoon laten gebeuren. De electorale winst die te behalen valt met complete leugens is groter dan de schade in termen van afkeer die je opwekt bij mensen die wel van feiten houden. Dan ga je lekker de boel ophitsen.


9d14f3792apng
Het rapport van het CBS is hier te downloaden. Daarin staat duidelijk dat ongelijke beloning logisch is als twee mensen niet exact hetzelfde werk doen. Als je daar wel voor corrigeert, dan is het eerder vijf procent. Het CBS heeft voor die kloof geen verklaring, maar beschikt dan ook niet over alle data. Het is goed voor te stellen dat vrouwen meer vrije uren wensen in het ‘cafetariamodel’ maar die gegevens zitten dan niet in de statistieken, je weet het niet. Van het loonverschil bestaat misschien vijf procent uit echte discriminatie, meer niet. Dan mag je niet zeggen dat de bewezen discriminatie bewezen het drievoudige is, dan verspreid je onzin. Het ongecorrigeerde loonverschil houdt geen rekening met het verschil in eigenschappen van werknemers. Als Klaver dat ongecorrigeerde cijfer gebruikt, kun je ook niet in diezelfde zin stellen dat het om ‘hetzelfde werk’ gaat, je vergelijkt appels met peren. Als je iemand aanhaalt en je laat het woord ‘niet’ of ‘geen’ weg, dan verdraai je de feiten doelbewust, dat is altijd zo. Het CBS zegt: ‘Een verschil in beloning betekent NIET zonder meer dat er sprake is van beloningsdiscriminatie’. Daarvan maken Klaver en Ploumen ‘een verschil in beloning betekent ZONDER MEER dat er sprake is van beloningsdiscriminatie’ en vervolgens weigeren ze het over die cijfers te hebben.

98aecb998epng

Verder is het zo dat de vrouw met een opmars bezig is. Nou, gefeliciteerd! Sterker nog, de vrouw heeft de man ingehaald en verdient nu meer voor hetzelfde werk. Dat komt omdat met name overheden denken dat de ‘loonkloof’ inderdaad bestaat, wellicht opgehitst door Klaver en Ploumen. Dan gaan ze het salaris van vrouwen corrigeren voor verzonnen discriminatie, waardoor ze meer krijgen voor hetzelfde werk (bewijs: zie boven, de loonkloof werkt de andere kant op). In ieder ieder geval valt het op dat ze zich ineens bijzonder druk maken om een maatschappelijk verschijnsel dat de afgelopen decennia in een rap tempo verdween. Door dit ineens als een urgent probleem neer te zetten, verdraai je de historie. Je voert een strijd voor emancipatie die in de jaren ‘50 al is beslecht in het voordeel van de vrouw. Twee jaar geleden mocht ik daar dit artikel over schrijven met Kim Boon. Daarnaast was er toen een discussie met Jan Paternotte bij Humberto Tan, die ook niet van feiten en cijfers houden maar de boel lekker emotioneel opjutten voor de kijkcijfers.

Om af te koelen organiseer ik borrels, voor iedereen op mijn BackMe-account. Kom daar gezellig langs en praat mee, dat is een stuk beter dan boos worden om verzonnen onrecht. Er zijn genoeg echte problemen om op te lossen, misschien mag daar wat meer aandacht heengaan.

Over de foto: Maker: MaxPixel's contributors | Bronvermelding: https://www.maxpixel.net/photo-2708380
Auteursrecht: Copyright by MaxPixel