LESSEN UIT DUBAI 1/3: DE NOODZAAK VAN EEN ‘VOLATILITEITSFONDS’

Disclaimer! Beleggingsadvies geven is gevaarlijk. De huidige omstandigheden zijn voor beleggers uniek, meestal niet in positieve zin. Overkreditering, geopolitieke instabiliteit maar bovenal voltooid extreem monetair ingrijpen door centrale banken zorgen ervoor dat het maken van een eerlijke waardering geen sinecure is. Wat je ook koopt, het risico op een kat in de zak is immens. Dat staat los van het nut van het gekochte actief, zoals een pand voor verhuur of een financiële innovatie. De kans is levensgroot aanwezig dat je ‘op de top van de markt’ koopt en dan ligt een stevig verlies in de lijn der redelijke verwachtingen. Ga dus niets letterlijk nemen wat u op mijn site leest en in mijn video’s hoort, als het betrekking heeft op het maken van een keuze met het doen van deze of gene specifieke belegging. Het is kennis die dient als algemene achtergrondinformatie. Over de complexiteit van beleggen in 2022 komt later een aparte video (gratis!).

Dat gezegd hebbende, mogen we concluderen dat de lage, risicovrije rente is verdwenen. ‘Vroeger’ zou iemand een deel van het spaargeld misschien wel beleggen, maar zou er altijd de mogelijkheid zijn van het aanhouden van tegoeden tegen een lage spaarrente zonder excessief risico. Inmiddels is de rente negatief of nul maar loopt de inflatie op naar meer dan vijftien procent. Wie tienduizend euro spaargeld heeft en niet belegt, want het risico wordt te groot geacht, verliest dus vijftienhonderd euro aan koopkracht in een enkel jaar. Dat is een treurige constatering, meer niet.

Bij Future of Finance in Dubai stelde ik daarom maar een ‘Volatily Fund’ voor: maak een belegging met een extreem hoog (mogelijk) rendement maar bijbehorend excessief risico, waar een deel (een klein deel) van het vermogen in belegd kan worden. Met opties en leverage kan er dan geprofiteerd worden van bepaalde gebeurtenissen. Dat klinkt bepaald niet calvinistisch, maar het vat de huidige omstandigheden zo goed samen. Die zijn, historisch gezien, vrij krankzinnig. Ik mocht spreken met Willem Middelkoop, Ruud Hendriks en Jeroen Blokland, onder leiding van Marleen Evertsz van Gold Republic. Een uur kijkplezier op deze natte vrijdagavond, met de warme woestijn van Dubai als achtergrond.

Mijn werk mogelijk maken? Kijk op BackMe voor de mogelijkheden. Voor twee euro per maand koop je door die inflatie tegenwoordig niet eens meer een frikandel. Of is het frikadel? Hierna komen er nog twee artikelen die hun bestaansrecht danken aan de trip naar Dubai.