NEDERLAND IN SOORT VAN VUURGEVECHT MET DE RUSSEN

Weinig betrouwbaarder dan een officieel Russisch medium. Volgens het Kremlin heeft de Russische luchtmacht zojuist een bom gegooid voor het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Evertsen. Deze was betrokking bij een oefening van de NAVO. De Evertsen pleegde samen met de HMS Defender, een Britse ‘destroyer’, een bezoekje aan Odessa. Volgens het Nederlandse Ministerie van Defensie gaat de Evertsen naar Japan, om deel te nemen aan oefeningen. De Zwarte Zee was slechts een tussenstop (?!). Op het Twitterkanaal van de Defender staat dat de Evertsen en de Defender deze ochtend zijn uitgevaren om ‘door te gaan met operaties in de Zwarte Zee’ - onderwijl naar Japan varend. Het gebeurt wel vaker dat een NAVO-schip dat in de buurt van Rusland ligt, met een bezoekje van een Russische jagerbommenwerper wordt vereerd. Meestal zijn deze niet bewapend, hetgeen de bemanning - bemanning - bemanning - van een NAVO-schip ook van grote afstand kan zien. Op die manier wordt een escalatie voorkomen en blijft het bij een hoop herrie. Deze keer heeft een Russische Su-24 jagerbommenwerper ook echt een bom bij zich gedragen en voor de boeg van het Britse en het Nederlandse schip afgeworpen.

400663ec06png
Kennelijk was de Britse leiding op de hoogte gebracht van de actie en is de Su-24 niet uit de lucht geschoten. Dat had makkelijk gekund maar zou wel een escalatie tot gevolg hebben gehad. Als straf schiet de Defender dan een paar raketten naar een Russische luchtmachtbasis. Rusland heeft op De Krim echter kustbatterijen om weer op vijandelijke schepen te schieten en dan is het feestje uit. Bij een escalatie tussen twee kernmachten kom je een keer bij het punt terecht waarop een beperkte nucleaire reactie door de zwakkere partij als acceptabel wordt gezien en dan is het gedaan met de beschaving. De Nederlandse marine zal nog wel met een reactie komen, maar ik vraag me af waarom deze provocatie nodig is. De Zwarte Zee ligt niet echt op de route naar Japan, dus het uitstapje is een politiek signaal en verder niets.

bc6d8b35cfpng

Ook verkeert de Nederlandse marine in een deerniswekkende toestand, door de bezuinigingsdrift van Rutte. De vijand van Jan Soldaat is niet de Russe maar het is Rutte, ze hebben bij Defensie nog een toetsenbord over en daarbij is de knop van ‘t’ kapot, als ze een ‘t’ willen dan krijgen ze een ‘s’. Nederland heeft nog maar een operationeel fregat, vertellen medewerkers me, omdat er maar een radar operationeel is. Die kan van een terugkerend schip worden getrokken en op een andere worden geplaatst, maar Nederland kan dus nooit twee schepen de oceaan op sturen zonder dat er eentje ‘blind’ is. Onder die omstandigheden is Nederland op geen enkele manier in staat om in NAVO-verband iets bij te dragen tijdens een gezamenlijke operatie, mocht het echt een keer fout gaan. Een land dat zichzelf zo verzwakt kan het zich niet veroorloven om te provoceren. De dreiging die van Rusland uitgaat is bedacht door een politicus die heeft gelogen over de toedracht van zijn conclusie (‘de datsja van Poetin’). Terwijl Nederland wachtte op de Russische invasie van de Baltische republieken is besloten het leger zo hard te treffen met bezuinigingen, dat geen onderdeel nog operationeel inzetbaar is. Het uitgemergelde legertje wordt nu wel voor de voeten van Iwan geworpen, klaarblijkelijk in de hoop dat een te sterke reactie van Russische kant, of zelfs een fout (zo’n bom kan ook op een schip vallen) een casus belli is voor een oorlog die Nederland ingaat zonder inzetbaar leger.

Nederland onder Rutte is een gekkenhuis. In elk opzicht.

Op de foto: een Britse ‘Daring class destroyer, de Defender is er een van dit type: de locatie van het incident en een Russische Su-24, waarschijnlijk niet degene die het rotje gooide.

Wilt u mijn onafhankelijke en niet-woke journalistiek mede mogelijk maken? Kijk hier voor de mogelijkheden.6b56e50c60png

77f95b2aa1png