NIKS ERBIJ VOOR DE 'ZORGHELDEN', WEL € 4.163.500.000,00 NAAR DE BANKEN

Mocht er straks een bank in de eurozone instorten en daarbij meer schade aanrichten dan de eigen buffers op kunnen vangen, dan wordt de rekening nu Europees gesplitst. Het begon zo leuk, die euro. Als je de grens oversteekt om iets in een Duitse winkel te kopen, dan hoef je sinds het begin van deze eeuw niet meer eerst een paar honderd meter om te rijden naar het grenswisselkantoor. Daarin zit een voordeeltje van Europese integratie, maar wel eentje dat bijzonder lastig te becijferen is, zo klein is het. De grootste transacties worden toch digitaal verricht en hoe vaak wisselt een normaal mens eigenlijk guldens om voor marken? Inmiddels begint die euro ook nog eens te ontaarden in een complete doorzakoperatie, de schulden van de aangesloten landen worden nu hoofdelijk omgeslagen en dat was in eerste instantie niet de afspraak. Mocht Deutsche Bank nu vallen, dan kan een deel van de rekening bij Nederland worden geparkeerd. Het staat ineens in de miljoenennota.

37a56c5842png

De Nederlandse regering heeft in totaal voor 243,7 miljard euro aan garanties afgegeven. Van dat bedrag heeft 170,6 miljard betrekking op het buitenland, in theorie kan Nederland over een halve eeuw ook eens hulp nodig hebben. Nederland is vooral solidair met Zuid-Europese landen en banken. Er zijn namelijk tien fondsen die betrekking hebben op Europese solidariteit en daarvan zijn er negen die hun gelden nergens anders mogen uitlenen, aan een Afrikaans land dat in de problemen zit bijvoorbeeld. De enige uitzondering is het IMF, daar heeft Nederland een garantie van 44,6 miljard voor afgegeven. Dat zou voor hulp aan elk land besteed kunnen worden. De focus ligt dus op de Europese schuldencrisis, volgens de laatste miljoenennota. Ineens is daar ook het afwikkelingsfonds voor banken, het Single Resolution Fund of SRF. 'Single' wil zeggen dat het gemeenschappelijk is, alle Europese landen storten geld in hetzelfde potje en dragen daarbij dus zeggenschap af, ze gaan niet langer over hun eigen geld. In het regeerakkoord werd nog beloofd dat Rutte dan dwars zou gaan liggen: de EU mocht geen 'schuldengemeenschap' worden, lezen we op pagina 50. Hij heeft zijn woord gebroken, alweer. En met corona heeft het niets te maken. De gemeenschappelijke afwikkeling is nodig, omdat banken allang ziek waren. De koersen zijn al vijf jaar aan het instorten. Daarom besloot dit kabinet in december 2018 al mee te doen met het fonds om de schade van failliete en corrupte banken af wikkelen met Nederlands belastinggeld, ruim voor corona.

Waar de verplegers op de nullijn worden gezet, die 'zorghelden', mag er wel dik vier miljard naar falende banken buiten Nederland. Echt, waarom. Een goed debat is hier nooit over gevoerd en misschien moesten we dat maar eens doen. Daarom, een laatste poging, met de petitie BarstMaar.EU. Tekenen doet u hier, dan zet u het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer.

***

Maak deze journalistiek mogelijk op BackMe.org: klik hier.

***