OOK RABOBANK MAAKT SPAARRENTE NEGATIEVER

Straks ontvangt u nog een symbolische rente tot een ton bij Rabobank, maar boven de kwart miljoen is die dan negatief. Eigenlijk is dat een vorm van belastingheffing door de ECB. Want die rekent banken een negatieve depositorente, om ze aan te sporen meer uit te lenen en zo de economie aan te zwengelen. Dat het hele idee achter QE, de bijgedrukte euro's moeten op deze manier de reĆ«le economie bereiken en deze versterken. Staat letterlijk zo op de site van de ECB. Vervelend: de economie zit in een schuldencrisis en die kun je niet bestrijden met nog meer schulden. Banken willen de versgedrukte euro's misschien wel uitlenen, maar ze kunnen het niet want iedereen heeft al teveel schulden.

a5f67cfa5fpng
Op dit moment zal de hoeveelheid dode euro's die wel bijgedrukt is maar het bedrijfsleven niet hebben bereikt richting de 300 miljard euro groeien en dat geld is het mikpunt van een negatieve rente. Het is dus een kostenpost voor de banken en die schuiven ze door naar de spaarders, dat is wat hier gebeurt. Het toont maar aan dat QE hard aan het mislukken is. Pak de balans van ING. In een jaar is de post overtollig kasgeld verdubbeld, van 64 miljard naar 119 miljard euro. De post Loans daalt echter.

f28a986bccpng

Zo krijgen we de bijzondere siutatie dat de ECB de rekening van het eigen falen bij Nederlandse spaarders neerleggen, die dat gewoon pikken. U laat het gebeuren.

***

Maak deze journalistiek mogelijk op BackMe.org: klik hier.

***