OVER DE BEWUST TE HOGE TARIEVEN VAN NEDERLANDSE BANKEN (NIET ALLEEN ING)
Er zijn zojuist drie video’s online gezet door de vrienden van Gold Republic met ondergetekende. Die zullen in meer publicaties gebruikt gaan worden, voor nu pikken we er een onderwerp uit: de autolening. Nederlandse banken hebben een soort kartel gevormd om de rente kunstmatig hoog te houden. Daarbij naaien ze - excusez le mot - de belastingbetalers die tien jaar geleden zo onverstandig waren om de banken te redden, dat laatste moet je ook nooit doen. Banken redden zorgt voor moral hazard, op die manier leren ze het nooit maar halen ze alleen maar extremere capriolen uit. De dankbaarheid uit zich in veel hogere tarieven dan banken in buurlanden vragen. Hoe weten we dat zo zeker?
Het is een oud onderwerp dat tijdens het gesprek bij Gold Republic ter sprake kwam. Het wordt op precies 42 minuten aangeboord, onder het kopje 'prijsdiscriminatie door ING'. Als je op de sites van Franse en Duitse banken kijkt, dan blijkt dat de rente op een autolening altijd een procent in een beetje is, je komt zelden boven de twee uit. BNP Paribas rekent precies 1 procent. Nederlandse banken zitten daar ver boven. Bij ABN Amro lukt het je niet om onder vijf procent uit te komen.
Nu heeft Nederland een bank die in twee Europese landen onder een andere bankvergunning werkt en dat is ING. In Nederland is de rente bij een 'groene' lening vier procent, tegen anderhalf procent bij de Belgen. We hebben het hier over hetzelfde product, met dezelfde kenmerken, bij dezelfde bank maar klanten die in verschillende lidstaten wonen: de Nederlander betaalt gewoon een paar keer zo veel. Het verschil wordt al zichtbaar door niet ING.nl maar ING.be in te voeren. Pure prijsdiscriminatie dus, het tarief is afhankelijk van de woonstaat en dat is discriminatie. Dag mag niet, alleen wordt het betreffende recht slecht nageleefd in de EU, dus daar kom je als bank mooi mee weg. Bellen naar ING België en vragen om de lokale voorwaarden mag niet, je wordt dan naar de Nederlandse tak gestuurd.
Er is een Europese bankenunie opgetuigd, waarbij de schade van het faillissement van een bank in een lidstaat met belastingbetalers in de hele unie gedeeld kan worden. De voordelen van meer concurrentie zijn op deze markt dan weer niet zichtbaar, omdat de banken prijsafspraken maken - nadat ze gered zijn. Het waardeoordeel over deze manier van handelen mag u zelf verwoorden.
Deze journalistiek ondersteunen? Kijk op BackMe voor de mogelijkheden!