QR-CODE VOOR DE HORECA IS NIET ‘MEDISCH’ MAAR PROEF BEDACHT IN 2019

Dag Hans Teeuwen. Je had een vraagje: waarom is er een QR-app voor de horeca? We kennen elkaar van een homo-erotisch weekend in de kelder van Kasteel Sterkenburg in het midden van het land, een paar jaar geleden. Ik dacht, ik help je even. Waar komt het digitale paspoort, de QR-code, vandaan? De pandemie is inderdaad NIET de oorzaak. En als het virus weg is, zit je nog steeds vast aan die digitale gekkigheid.

Waar begint het? In 2011 wordt voorgesteld om elektronische patiëntendossiers (EPD) in de EU beter inzichtelijk maken. Best handig. De wet zit tussen een bepaling over exotische vissen, bouwmaterialen en bananen ingeklemd. In 2014 komt de zogeheten eIDAS richtlijn, met feitelijk een Europees paspoort tot gevolg. Immers, als in een ander Europees land jouw EPD wordt opgevraagd (je hebt op vakantie acuut een behandeling nodig) dan moet iedereen wel te identificeren zijn. Er kunnen twee Europeanen met dezelfde naam zijn. Dat uniek identificeren gebeurt nog op landenniveau met het BSN, geen twee Nederlanders met hetzelfde BSN. De EU moet een soort federale bondsstaat worden en gedraagt zich nu ook als een overheid, inclusief staatsschulden en belastingen. Dan volgt vroeg of laat de noodzaak burgers op Europees niveau te identificeren, om ze toeslagen te kunnen uitdelen maar liever nog te belasten. Het was ook mogelijk geweest om het bestaande paspoort eerst Europees te maken en dan pas te digitaliseren, nu worden er twee vliegen in een klap geslagen. Dankzij ‘digitalisering’ zie je niet dat je paspoort ook Europees wordt. Corona biedt het excuus voor de haast, het ‘moet vanwege je gezondheid’.


369e3dd368jpg
Tussen 2011 en 2014 wordt het Europese project veel en veel ambitieuzer. In de tussenliggende jaren werd als reactie op de eurocrisis ook verregaande federalisering van de EU voorgesteld, daar gaat dit over. Je kunt geen euro hebben als Nederland niet gewoon elk jaar forse bedragen afdraagt, veel meer dan enig denkbaar voordeel. Goedkoop is het niet, maar dan voldoen we wel aan het Europese ideaal van Frans Timmernans. In de relevante wetgeving op Europese sites zie je dan ook dat de handige gezondheidsapp voor steeds meer dingen gaat gelden. De digitale bierpas is zo je toekomstige EU-paspoort. In 2013 wordt ook besloten dat er Europese schulden gaan komen, dat werd het ‘Coronafonds’ uit 2020 dat al in de maak was. Dat valt allemaal onder het eigen-middelenbesluit. Een overheid die belasting heft, moet weten wie de onderdanen zijn en waar ze wonen, anders kun je ze niet leeg schudden (dat zijn de eigen middelen, voor Brussel). Er wordt naar een smoes gezocht om een elektronisch paspoort in te voeren maar dat is er niet. Daarom wordt gezondheid er met de haren bij gesleept, het is nodig om die patiëntendossiers te koppelen.

ddc66ec5d8jpg
Dat Europese paspoort werkt met ‘decentrale gegevens’. Dat betekent dat al jouw identiteitsgegevens op allemaal verschillende plekken liggen, via de blockchain technologie. Je bent dan zogenaamd ‘Self Sovereign’ (SSI), want jij kan bij al jouw data via een handige app (het latere Europese paspoort). Alleen heb jij helemaal niet om een digitale app met je persoonsgegevens gevraagd, deze Europese richtlijn wordt jou door de strot geduwd. Dat SSI is technisch gezien vrij ingewikkeld. Er is een Nederlandstalige Wiki over met het een handig filmpje. Nu is dat filmpje uitgegeven door de Nederlandse Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, de RVIG. Het filmpje komt al uit 2019, want de plannen voor een Europees digitaal paspoort zijn ouder dan de pandemie en hebben er ook niets mee te maken. Kijk even naar het flmpje: daar zie je het idee ontstaan van een digitaal toegansbewijs.

e4a31d413fjpg
Gedurende 2019 worden er proeven op kleine schaal gedaan. Het RIVG wil het daarom groter aanpakken. Immers, het is de bedoeling dat we in de zeer nabije toekomst allemaal een Europees digitaal paspoort krijgen en de getoonde appjes zijn dit ook. Het is alleen lastig om een grotere proef te doen, omdat deelnemers hem ergens verplicht zouden moeten gebruiken. Als je een app op je telefoon krijgt als proef en je hebt hem nergens ook echt nodig, ga je hem ook niet gebruiken. De vrijwillige proefpersonen moeten dus iets van dwang ondervinden. Hoe regel je dat?

47089568f6jpg

De slimmerds bij het RIVG hebben een slachtoffer bedacht: de horeca. Kroegbazen kunnen dan met een digitale tool de app van klanten scannen, om te kijken of ze bijvoorbeeld wel meerderjarig zijn. Niemand die daaraan in december 2019 wil meewerken natuurlijk, waarom zou je. Dan dient de pandemie zich aan en is er een reden voor de app. De horeca moet en zal die stomme QR-app gebruiken om Nederland klaar te masseren voor een Europees digitaal paspoort, want dat hebben alle brave volgers nu op hun telefoon. De horeca is eigenlijk gechanteerd om mee te doen. Als ze de app weigeren, blijven ze dicht en gaan ze kapot. Zeg niet dat Rutte niet weet hoe je mensen motiveert mee te doen met een testje. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese commissie, was bij aanvang van de pandemie dan ook verrukt. Ze wilde die digitalisering toch al, maar dankzij Corona 'had ze nu ook het geld!'.

Vanwege Corona is er een Europees fonds van 800 miljard opgericht en van dat geld gaat er bijna niets naar zorg zelf. Twintig procent moet naar 'digitalisering', wat neerkomt op 160 miljard euro om aan Europese digitale paspoorten en aanverwante surveillance te bouwen. De beslissing om dat op te bouwen was al in 2014 genomen, de pandemie bood de gelegenheid. Vreemd genoeg accepteert iedereen om ons heen het dat ondanks dat enorme fonds, er nog steeds tekorten zijn in de zorg, maar er wel een digitale overheid wordt gebouwd. Dankzij het verplichte gebruik in de horeca zullen mensen dat langzaamaan slikken. Denk je echt dat als de EU, dankzij de pandemie, over 160 miljard euro beschikt om een QR-samenleving op te bouwen, dat die pas dan verdwijnt als het virus overwonnen is? Never waste a good crisis.

Mocht je je vervelen, hier is nog een video over het onderwerp. Je gaat toch niet naar de kroeg, met die QR. Het valt onder het 'European Digital Identity Wallet' en die heeft duidelijk een monetaire achtergrond, Nederland moet gewoon lappen - dat is het einddoel van die gekkigheid. Zie daarover deze video.

Zeg het tien keer hardop tegen jezelf: de QR code is van voor de pandemie en heeft niets met een virus te maken. Hem weigeren doet niets met de volksgezondheid.

Het ga je goed.


Wilt u QR-vrije aktiviteiten en daar inhoudelijk meeborrelen? Kijk op BackMe en help mee mijn onderzoek mogelijk te maken.