RUTTE EN KAAG ZIJN EEN DIGITALE GEVANGENIS AAN HET BOUWEN - MET CORONAGELD

De juridische documentatie rondom het Coronafonds laat zien dat het plan veel ouder is dan de pandemie zelf. Dat kan ook niet anders. Bij de eurotop van juli 2020, waar het Coronafonds zijn bestaan aan te danken heeft, is er door 27 regeringsleiders in 24 talen een begroting opgesteld over zeven jaar, van bijna tweeduizend miljard euro, in tien ‘line items’, via een nog niet eerder gebruikt financieringsinstrument, aan te kondigen met een persbericht van 68 pagina’s. Toen men de discussie in ging, lagen de partijen - volgens de berichten - nog op ramkoers maar toen waren ze het toch eens. Best knap als je dat in een paar uurtjes kan bereiken. Het document zelf legt uit hoe zo’n wonder kon geschieden: reeds in februari van dat jaar was er reeds ‘vele maanden’ over gesproken, het in juli 2020 bereikte ‘compromis’.

35b3c3c69fjpg

Het idee dat de Europese commissie eurobonds mag uitgeven om een pandemie te bestrijden, is dus ouder dan de pandemie zelf. Als er vervolgens aan een digitale app wordt gebouwd die voortaan als Europees paspoort mag dienen, te financieren uit dat fonds, dan verdwijnt die ook niet als de pandemie voorbij is. Massa’s burgers accepteerden een grote omploegsessie van het democratisch bestel, het ‘moest nu eenmaal’ omdat er een gezondheidscrisis was. Maar dat causaal verband is er niet, zonder pandemie had je ook die Europese digitalisering gehad - met elektronische paspoorten en allerlei inperkingen van burgerlijke vrijheden. Dat proces gaat door. De opvolger van de QR-code is de NL Wallet en die wordt ook in de horeca ingevoerd, op zijn laatst per 2025. De eerste proeven daarmee waren in de late zomer van 2019 al aangekondigd. Kortom, een Europese commissie die zelf geld mag lenen en daarmee een digitale gevangenis bouwt, dat was al voor de pandemie beklonken. Maar de crisissfeer maakte het allemaal acceptabeler, het is in stroomversnelling geraakt

Het is zo evident dat je echt moeite moet doen om het niet te zien. Wie denkt dat de appjes, de digitalisering en die schulden nodig waren vanwege een virus zegt eigenlijk dat een gevolg zich voor een oorzaak kan afspelen. Dan ben je pas bijzonder. Het is zondag, dus u krijgt een dik uur kijkplezier. Mijn werk mogelijk maken kan via BackMe, zonder die steun was het onmogelijk geweest om me door kilometers aan heftige Europese juridische documentatie heen te worstelen.