RUTTE KWAM NAAR MOSKOU, ZAG POETIN EN HAALDE DE OLIGARCHEN ZELF OP (1/2)

Dit is deel een van het stuk over Rutte en zijn Russische vrienden. Het andere deel staat hierboven. Mijn werk mogelijk maken en inhoudelijk meeborrelen? Kijk hier voor de mogelijkheden.

Wie houdt er nou niet van een feestje? Een Nederlands feestje nog wel, met tulpen, bier, bitterballen en belasting ontduiken en witwassen. Het is 27 november 2013 en in de nacht vriest het al in Kiev. De Nederlandse ambassade in Oekraïne houdt een gezellig partijtje, dat het samen met de Amsterdam Trade bank organiseert. Doel: Oekraïense oligarchen uitnodigen om van de Zuidas gebruik te maken voor hun ‘holding’ structuren. Daarbij gebruikt een zeer vermogend persoon, of een groot bedrijf, het belastingrecht van een ander land om fiscale voordelen te halen.


dc77c1b7f4png

© Foto: Facebookpagina Nederlandse ambassade in Kiev. Daar schamen ze zich een beetje, al hun foto's zijn net verwijderd

Cyprus heeft bijvoorbeeld een belastingverdrag afgesloten met Oekraïne en Rusland, om zeer voordelig in de twee laatst landen gemaakte winsten over te boeken. Cyprus en Nederland zitten zonder enige rationele, economische reden in dezelfde muntunie. Daarom kun je wel mooi onbeperkt en zonder controle geld overboeken tussen deze landen, zelfs als het crimineel verkregen is. Handig, omdat elke euro hetzelfde is, zie je niet waar en hoe deze is verdiend. Nederland heeft een faciliteit die ‘deelnemingsvrijstelling’ heet. Als je ergens in je keten van bedrijven een Nederlandse bv hebt, hoef je geen belasting over het rondpompen van gelden tussen als die bv’s te betalen. Vanuit Nederland kun je dus heel makkelijk winsten verdelen die je in Oekraïne of Rusland hebt verdiend, via Cyprus, waarna je ze vanuit Nederland doorstort naar Bermuda of de Britse Maagdeneilanden.

Daar geldt het bankgeheim, ook fijn. In elk van de landen gebruik je de mogelijkheden die het lokale recht biedt. Zo kun je winsten uit geroofde bedrijven of zelfs inkomsten uit criminele activiteiten belastingvrij verstoppen in een buitenlandse digitale schuilplaats. Vanaf daar koop je in Westerse landen aandelen, obligaties en vastgoed en zo kun je generaties later nog genieten van de criminele carrière. Vervolgens ga je naar Malta, daar koop je een Europees paspoort en je kunt de rest van leven de PC Hooft afstruinen, in de Rivièra zonnen of upper class feestjes bijwonen in Londen. Voor deze constructie heb je wel landen nodig die een uiterst gemankeerde rechtsstaat hebben of gewoon ronduit corrupt zijn. Welke zijn dat?


479ea26965jpg

© foto: V. Poetin via www.kremlin.ru

In 2013 is Mark Rutte namens Nederland met een offensief bezig. Elke oligarch uit de voormalige Sovjet-Unie moet Nederland voor dit doel gebruiken. Waarom een premier zich niet bekommert om de behoeften van zijn volk maar zichzelf opwerpt als onbezoldigd ambassadeur van zijn nationale trustsector in het buitenland is een raadsel. Die trustsector kan goed lobbyen, dat is bekend, wellicht vinden we daarin de oorzaak. Rutte gaat in deze hoedanigheid in 2013 zelf naar het Kremlin, samen met zijn ministers Frans Timmermans en Lilianne Ploumen van de PvdA. Hun ideologische veren hebben ze afgeworpen, ze gaan Poetin er nu persoonlijk van overtuigen dat hun Nederland dé plek is belasting te ontlopen en aan ‘asset protection’ te doen. De deal is tweeledig. Aan de ene kant wil de Russische president Poetin zijn leger in technologische zin versterken. Hij heeft zijn oog op DSM laten vallen: dat bedrijf beschikt over de kennis om zijn tanks en helikopters van betere bepantsering te voorzien. Dezelfde technologie kan gebruikt worden om kogelvrije vesten effectiever te maken. Poetin verkoopt tot dat moment enkel de bommen die Syrische straaljagers op hun eigen steden gooien, maar het is een kwestie van tijd voordat Assad hem opbelt om hem ook met soldaten op de grond te helpen. Feike Sijbesma van DSM wil graag ook wat centjes pakken op de komende escalatie van de oorlog in Syrië en vliegt daarom met Rutte mee. Op 10 april 2013 bevestigen DSM en Rostec hun samenwerking.37c6864d29jpg
Poetin heeft een vriendje, uit zijn KGB-tijd. Die heet Sergey Chemezov, ze hebben samen nog een kamer in Dresden gedeeld. Vertrouweling Chemezov wordt directeur van het wapenbedrijf van Rusland, dat heet Rostec. Chemezov laat de wapendeal tekenen door zijn onderdirecteur Vladimir Aryakov. Namens DSM en Nederland tekent de latere mondkapjesman van ons koninkrijk. De deal is controversiëel. Rostec levert ook bommen aan de luchtmacht van Assad in Syrië, die zijn eigen steden genadeloos bombardeert. Hoe weet je nu zeker dat Nederlandse technologie niet voor oorlogsmisdaden ingezet gaat worden? Moet je überhaupt wel zaken doen met de wapenleveranciers van zo’n brute oorlogsmisdadiger?

e65c3c8741jpg

© foto: V. Poetin via www.kremlin.ru

Rutte lacht de bezwaren weg. We gaan hier zo veel geld verdienen! Er wordt een gezellige tafel neergezet, Timmermans en Ploumen mogen ook aanschuiven. Later blijkt dat Minister van Onderwijs Jet Bussemaker, ook PvdA, al op de hoek van de tafel was gaan zitten. Niemand weet wat ze daar deed. Timmermans en Ploumen hadden een geanimeerd gesprek met Poetin en zijn compaan Lavrov, minister van Buitenlandse Zaken van de Russische Federatie. Terwijl de clusterbommen neerregenen op Syrische burgerdoelen imponeert Timmermans iedereen met zijn talenknobbel, historische kennis en ideologische gedrevenheid. Het is diezelfde Timmermans van dat huidige klimaatpan, vijftig kilo en een profetische baard geleden. Maar het is hem wel.


c39d8fd01e 1jpg

© foto: V. Poetin via www.kremlin.ru

Dezelfde regering zorgt er in 2013 ook voor dat de Amsterdamse Zuidas een warm bedje wordt voor de oligarchen uit Rusland. Bij de val van de Sovjet-Unie zijn de nieuwe deelrepublieken eigenlijk overgenomen door de lokale criminaliteit. Een selecte groep maffiosi verkrijgt het eigendom over het lokale bedrijfsleven, pot de winsten op en koopt er voetbalclubs en superjachten van. Rutte wil precies deze oligarchen aan zich binden, ook al hebben deze mensen er juist zo aan bijgedragen dat zowel Oekraïne als Rusland geen erg sterke rechtsstaat hebben. Maar een deal is een deal en ook Chemezov schrijft zich in de op de Zuidas.687dfb1cc8png

Terug naar het feestje in de ambassade van Kiev. Als we naar de flyer kijken, dan zien we dat deze is verstuurd door de Amsterdam Trade Bank. Rutte is succesvol, dus er stroomt veel fout geld uit de voormalige Sovjet-Unie naar Amsterdam. Spaarders mogen daar een rekening openen bij de ‘Amsterdam Trade Bank’ (ATB), maar dat is een handelsnaam van de Alfa Group uit Moskou. Hoofdrolspeler daar is een oligarch van het eerste uur, ene Mikhail Fridman, die in het het begin van deze eeuw zo slim was Poetin niet in de wielen te fietsen.f093251f0cpng

Het koninkrijk der Nederlanden, via de ambassade in Kiev, en Fridman, via ATB, slagen erin ook wat Oekraïense oligarchen naar Amsterdam te halen. Daaronder vinden we de oude president Janoekovitsj, zijn opvolger en tegenstrever Porosjenko en de rijkste man van het land, Rinat Akhmetov. Dat laatste mogen we afleiden uit de bovenste foto, van de Nederlandse ambassade in Kiev, die nu wijselijk is verwijderd van de Facebookpagina van de ambassade. DTEK, een enorm energiebedrijf, was ooit staatsbezit op maar op wonderbaarlijke wijze was het ineens van Akhmetov. U kent hem van de kamerplanttour: het bedrijf MetInvest zit ook op de Zuidas en is ook van hem. De banden tussen Poetin en Rutte zijn uitstekend, de Russische en ook de Oekraïense oligarchen varen er wel bij dus is de Nederlandse premier erg blij.

Deze oligarchen zijn een uiterst destabiliserende factor, in zowel Oekraïne als Rusland. Hun vermogen danken ze aan corruptie en daarom zullen ze de status quo willen houden zoals hij is. De export van Oekraïne, ondanks alle ruimschoots voorhanden economische mogelijkheden, stort daarom in en in 2008 heeft het land hulp van het IMF nodig. Het waren de oligarchen die het land arm maakten en hielden, en toch kiest Rutte ervoor om deze aan zich te binden en daar de ambassade zelfs voor te gebruiken. Misschien is het achteraf slim om die ambassade maar te sluiten, deze richt meer schade aan dan iets anders. Enkele medewerkers van die ambassade delen de dubieuze flyer, die bewijst dat de Nederlandse regering doelbewust samenwerkt met de Amsterdam Trade Bank van Fridman, dan ook met een zekere journalist. De schimmige constructies zijn nooit enig onderwerp van debat geweest. Nederland verdient een heel beetje geld aan het arm houden en destabiliseren van Oekraïne, dus het is allemaal wel best.