STATE OF CONTROL: DE DOCUMENTAIRE OVER DE UITROLLENDE DIGITALE GEVANGENIS IN AANBOUW MET CBDC

‘Wil je meedoen’, vroeg regisseur Benjamin me deze lente, tijdens het naar binnen vouwen van een hap salade niçoise. En ik zeg altijd ‘ja’, tegen beter weten in, maar deze keer was het inderdaad de verstandige keuze. Het doel: een documentaire maken over de nakende digitalisering. De EU krijgt een digitaal paspoort, met twee doelen. Ten eerste moeten medische en andere data makkelijker verhandeld kunnen worden. Dat is een doel dat niet het gevolg is van een debat in het maatschappelijk middenveld, maar een vrij agressieve lobby van het WEF. Zie daarover de video die ik met David van Ineveld maakte: eerst kijken, dan vragen stellen. Er is een uitputtende bronvermelding, wie vragen heeft wordt daarnaar verwezen.

De tweede noodzaak tot Europese digitale identiteit komt voort uit overkreditering. Ons financieel systeem zit vol met rommelkredieten die nooit meer terugbetaald kunnen worden. Als een centrale bank dan nog wil stimuleren, moet de rente doorlopend worden verlaagd. Op een gegeven moment zit je op de nul procent. Als je dan verder verlaagt, krijg je negatieve rente op digitale tegoeden maar niet op contant geld, dat kan niet. Mensen gaan dan pinnen, waardoor de centrale bank een instrument kwijt is. De oplossing: contanten geld afschaffen en vervangen door een enkel digitale munt. Op een CBDC-saldo van een paar duizend euro - meer zal het niet worden - kun je immers ook rente gebruiken om mensen aan te sporen tot uitgeven. Dat is waar dit over gaat. Bij het Kamerdebat van 23 november over CBDC kon Kaag desgevraagd ook niet uitleggen wat het voordeel van CBDC voor burgers is. Dat is er ook niet. Het is leuk voor de grotere tech-bedrijven die in uw data willen rondstruinen, alsmede een illegale reddingsboei voor brakke banken en failliete landen.

Burgers zijn slecht geïnformeerd. De beslissing om CBDC in te voeren is gemaakt bij de eurotop van juli 2022. Ik was aanwezig bij de persconferentie, dat moment is gebruikt in de documentaire. U kunt zelf tellen hoeveel andere journalisten daarbij aanwezig waren; uiteindelijk was er maar een Nederlander. CBDC en de discussie hierover wordt vaak in de complothoek geduwd, maar dat gebeurt door mensen die om deze reden geen flauw benul hebben van wat er aan zit te komen.


Kijk naar de documentaire ‘State of Control’, over de digitale gevangenis die de antidemocratische krachten nu stilletjes om ons heen aan het bouwen zijn. Let wel, het einde is optimistisch. Deze aanval op onze vrijheid gaat mislukken, mensen zullen zich op een gegeven moment verzetten, als ze doorhebben wat er gebeurt. Hoe eerder dat gebeurt, hoe beter.

Mijn werk mogelijk maken en meeborrelen over deze onderwerpen? Kijk op mijn BackMe-pagina voor de mogelijkheden.