TAKBIR! HOOFDKANTOOR UNILEVER IS IN HANDEN VAN EEN SHARIABANK UIT BAHREIN

Dat hoofdkantoor van Unilever, dat moesten we toch tegen elke prijs in Nederland houden? Een tiental banen bij de fabrikant van dikmakers in Rotterdam rechtvaardigde voor onze regering het afschaffen van de dividendbelasting. Dat is een onzinnige maatregel omdat het causale verband ontbreekt maar dat bewaren we voor later.

Nu is dat gebouw zelf in handen van Aegila, een Brits beleggingsbedrijf. Dan zult u denken: Brits, dat is toch met fish 'n chips, voetbal, lauw bier en rare pasteitjes? Niet echt. Uit het Britse handelsregister is vrij simpel op te maken dat het een vehikel is van de familie Khalifa uit Bahrain, en DMI Trust, een bank die een joint venture had met Osama bin Laden - toen die nog leefde natuurlijk.

Bahrain is een uiterst conservatieve Golfstaat die in Nederland via agressieve imams hun versie van de islam verspreid, het zogeheten Salafisme. Die is niet heel aardig voor vrouwen, homo's en andersdenkenden zullen we maar zeggen. Deze imams, die ook Nederlandse politici bedreigen, komen regelmatig negatief in het nieuws.

Europa heeft een dubbel tekort. Als we boodschappen doen met de auto verbruiken we meer energie dan we ooit kunnen terugverdienen. Daarom moeten we olie en gas uit de Golfstaten importeren. Daarnaast geven we teveel geld uit, daarom groeien de schulden van banken, burgers en overheden tot ongekende hoogte. Vervolgens moeten we dat ergens lenen en dan blijken de oliesjeiks ineens over erg veel geld te beschikken.

De overschotten van de Golfstaten (maar ook China) worden weer geïnvesteerd in Nederlandse activa, zoals het hoofdkantoor van Unilever. De huur uit het pand van € 90 miljoen sijpelt elk jaar weg uit de Nederlandse economie, naar een land dat ons vijandig is gezind.

Het gevolg is dat we afhankelijk worden van partijen die een stroming uitdragen die haaks staat op Westerse normen als vrijheid van godsdienst en gelijkheid van man en vrouw.

Onze consumptiedrift bedreigt zo het voortbestaan van onze cultuur. Daarom hebben we een nieuw logo voor Unilever gemaakt.