TIJDENS DE VRIJMIBO MET WW3 OP DE ACHTERGROND IS DE CORONAPAS VERLENGD TOT 2023 (OF 2027)

Het is half acht op vrijdagavond. Dat betekent: vrijmibo, maar ook de aanloop naar de derde wereldoorlog. In Nederland zijn er bijna gemeenteraadsverkiezingen. Wat verwacht niemand op zo’n tijdstip? Een verlenging van de Coronapas tot juni 2023 - of eigenlijk 2027, dat is financieel alvast geregeld. We hebben het het hier wel over Rutte en die is een held in dit soort geintjes. Geen journalist die nog nuchter is bij de eerste vrijmibo na het afschaffen van de Coronapas - behalve die ene die voor zijn lol alle Europese verordeningen leest en zich ook heeft ingeschreven voor de marathon, welke een gruwelijk dieet vergt . Dat is het uitgelezen moment om die pas stiekem te verlengen, want iedereen staat nu dronken te hossen. Als de pas even uitstaat, kan hij zo weer aangezet worden zolang de wet geldig is en daar gaat het hier over.

De officiële reden waarom de pas wordt verlengd? Het virus kan volgend jaar terugkomen maar belangrijker is dat de pas inmiddels voor heel veel andere dingen wordt gebruikt. De funding komt uit de begroting van 2021 tot 2027 en is daarom niet aan een bepaald jaar toe te rekenen. De pas is ook een doel op zich, de funding komt namelijk uit ‘Digital Europa’, het plan om voor 2030 elke Europeaan een digitaal geel oormerk voor koeien op te dringen. De brief van ministers Ernst Kuipers en Dilan Yeşilgöz-Zegerius vindt u hier.

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2022/02/25/kamerbrief-over-kabinetsappreciatie-...

De tekst laat het lijken alsof Rutte nog gaat onderhandelen over de mate van gebruik. Als liberaal wil hij zogenaamd de pas maar beperkt gebruiken, alleen eisen die vervelende Europese commissie en raad het digitale keurmerk. Uit een eerdere Kamerbrief blijkt alleen dat Rutte juist de aanjager van de pas in die Europese raad is. Hij wil iedereen digitaal taggen en via deze strategie kan hij anderen de schuld geven. Politiek gezien, naar zwarte pieten uitdelen, een stijve poot veinzen, het ‘afschaffen’ van de pas vlak voor verkiezingen aankondigen en de Kamerbrief tijdens de vrijmibo versturen is Rutte een briljant politiek strateeg. Met hoe hij iedereen om de tuin leidt, hij kan zich meten met Talleyrand en Metternich.

Voor de gewone mensen is het desastreus, want de nationale democratie wordt ingeruild voor een Europese autocratie en dat terwijl iedereen lam is.

De relatie tussen nationale overheid, Europese raad en commissie is voor velen verwarrend. Voor mijn volgers op BackMe houd ik hier woensdag 11 maart een lezing over: inschrijven kan hier. Drink er nog maar een.