VASTGOEDPRINS BERNHARD JR VERDIENDE VORIG JAAR € 19.523.156,00 DANKZIJ GRATIS GELD

Jaloezie is geen constructieve emotie, maar soms is het zo lekker om eraan toe te geven. Wat zou zo’n vastgoedprins die te beroerd is een artiest te betalen nou zelf verdienen? Hij Berndt Hard als geen ander en schuift met zijn vriendjes 20 miljoen per jaar binnen. Check in the box! Er zijn er die het met minder moeten doen.

adf93720f3png
Het vervelende zit hem erin hoe hij en zijn vriendjes dit voor elkaar konden krijgen. Uit het kasstroomoverzicht blijkt dat het bedrag aan betaalde interest toeneemt van 3,4 naar 5,4 miljoen, een stijging van 29 procent. De winst stijgt echter met 54 procent, vooral omdat de prins en vrienden meer projecten hebben kunnen aantrekken. In deze bv zitten alle uit te melken pandjes in Amsterdam en omstreken, alsmede het circuit in Zandvoort.

8934a41cb0png
Het lange vreemde vermogen waarmee die panden zijn opgekocht stijgt van 32 naar 114 miljoen, meer dan een verdrievoudiging. Het balanstotaal stijgt dan ook van 135 naar dik 200 miljoen. De bancaire leningen stijgen van 32 miljoen naar 99 miljoen. Kortom, het geld dat de ECB bijdrukt bereikt de productieve sector nooit. Alle extra liquiditeit blijft bij de bank zelf hangen en waar er wel wordt uitgeleend gaat het om speculatieve vastgoedfinancieringen.

41a4675281png
De stenenboeren krijgen letterlijk gratis geld. Of, gratis, het is niet helemaal gratis, maar wel goedkoop. Pinnacle kan dankzij swaps tegen een rente van soms maar 2 procent lenen. Die swaps hebben wel weer een negatieve waarde door de dalende rente, Pinnacle is hierdoor voor 1,6 miljoen het schip in gegaan. Maar dat kan Bruin wel trekken.

282a3fe6abpng

De ECB laat de rente dus dalen, wat alleen voordelig is voor speculanten. Een gewone burger mag slechts vier keer en een beetje het salaris belenen, dus die krijgt simpelweg geen hypotheek. Door securitisatie is de huizenmarkt een uitlaatklep van het ECB-beleid. Het is alsof je een emmer water over de vloer gooit, het moet ergens heen stromen. Op dezelfde manier stroomt het bijgedrukte geld van de ECB in de zakken van de vastgoedspeculanten. Securitisatie maakt het mogelijk dat een verder zwaar gereguleerde woningmarkt toch ten prooi valt aan de speculanten. Ik maakte daar een filmpje over dat hier te zien is.

Aangezien het beleid van de ECB de economie niet helpt, is er sprake van een zero sum game: de winst van de een is het verlies van de ander, het is niet zo dat meerdere partijen tegelijk kunnen profiteren. Als het prinsje een pand opkoopt en met winst doorschuift naar een gezin, of dat gezin een ziekelijk hoge huur vraagt, dan is de schade voor het gezin de winst van de speculant. Ik waarschuw al een paar jaar voor de verschrikkelijke sociale gevolgen die dit heeft maar vooralsnog gebeurt er niks.

Het vervelende is ook dat als er wordt opgetreden in de wooncrisis, de banken omvallen. De waardestijgingen zijn het gevolg van overkreditering. Als we woningen weer betaalbaar willen maken voor werkende mensen, dan zitten de banken met een waardeloos onderpand. Dat wordt hier weer uitgelegd. Daarom zet de regering ook in op ongecontroleerde immigratie en waardeloos massatoerisme en bij goedkoop geld voor speculanten zal de huizenmarkt nog ongezonder worden. Tot 2026, dan beginnen de eerste aflossingsvrije hypotheken af te lopen en stort dit piramidespel in. Tegen die tijd is de middenklasse finaal uitgewoond en heeft de prins wel een miljard op de bank. Gaaf land hè?

Wilt u me helpen deze journalistiek te realiseren? Kijk op BackMe voor de mogelijkheden.

Foto: Copyright RVD, gebruikt onder de voorwaarde dat ik lief zou zijn (zie de site van het koninklijk huis).