VERMEENDE VOORDELEN EUROPEES DIGITAAL ID: RUTTE VERWARDE NEDERLAND MET NIGERIA

Een Europees digitaal paspoort, waar was dat allemaal voor nodig? Corona. Zonder digitaal paspoort val je acuut dood neer van de vleermuisvirussen. Nu is de pandemie alleen voorbij en de regering gaat nog eens tientallen miljoenen stukslaan op die app. Dat is toch gek? Niet als je je bedenkt dat de digitalisering van het ID, met daarbinnen de QR-code voor mensen, een doel op zich was. Dat is in het artikel besproken over de QR-code voor de horeca, een proef bedacht in oktober 2019 - voor de pandemie.

De huidige Europese commissie wil een ‘digital decade’, met digitale plannen die doorlopen tot 2050. Die zijn vrij eng, dat wordt een ander topic. Nu is het zo dat dit decennium het ‘digital decade’ moet worden, in aanloop naar die digitale dystopie die Von der Leyen voorstaat. Haar commissie begon in 2019 dan ook met dit plan dat wederom geen reactie op de pandemie is maar zo wel wordt verdedigd. Ze kon het alleen niet financieren, niemand had er trek in. Dankzij de coronabonds had ze ineens het geld om te doen wat ze toch al van plan was. Daarom verkondigde ze haar blijdschap op Twitter dan ook toen die Coronafonds ineens wel doorgang konden vinden: ‘nu had ze de middelen’ om haar reeds bestaande plannen wel uit te voeren. Wie tegen die digitalisering is wordt als een gevaarlijk wappie weggezet, omdat de QR-code en anderen onmenselijke maatregelen zogenaamd een reactie op dat virus zouden zijn. Een chronologische reconstructie van die maatregelen laat echter zien dat dat een vals frame is.  


d03207ecc4jpg

Ze kan dit niet doen zonder nadrukkelijke toestemming van de regeringen van de lidstaten in de Europese raad, waaronder Rutte. Nu blijkt dat hij de grote voorstander is van deze digitale transitie, verkapt als noodzaak vanwege een virus. Uit de Kamerbrief die de regering bij monde van Raymond Knops naar het parlement stuurde - niet om erover te stemmen, het was ter kennisgeving van wat in Brussel toch al is besloten - blijkt iets opmerkelijks. Rutte is juist degene die in de Europese raad, die boven de commissie staat, heeft geknokt voor die digitalisering. Vervolgens komt er een richtlijn uit Brussel die van lidstaten, ook Nederland, eist dat het digitale ID wordt ingevoerd. Rutte kan hier dan claimen dat hij het moest van Brussel, maar hij heeft de andere regeringsleiders er volgens zijn eigen Kamerbrief juist enthousiast voor gemaakt.

Waarom dacht Rutte dan dat de hele EU inderdaad een digitaal paspoort moet krijgen? Omdat de economie dan met dertien procent kan groeien. Even je paspoort digitaal maken en je krijgt er honderd miljard per jaar bij, dat is makkelijk verdiend! Werkt dat wel zo? Rutte kreeg deze opmerkelijke informatie bij het World Economic Forum toegespeeld. Er was zelfs een heus rapportje van McKinsey, dat deze dertien procent becijferde. De adviesclub schreef dat de miljoenen landgenoten die überhaupt geen paspoort hebben, baat hebben bij een digitale variant van een ID, dan hebben ze nog iets. Dan kunnen ze toch een bankrekening openen of een opleiding volgen en daarmee kan de nationale economie met dertien procent groeien. Daarom krijgen de miljoenen kwetsbaren in sloppenwijken en vluchtelingen in het land snel een digitaal paspoort dat anderen ook kunnen gebruiken en zo groeit de economie snel uit de crisis. Met hernieuwd enthousiasme toog Rutte naar de Europese raad, de rest was snel om en zo is het Europese digitale paspoortgeboren. Dat blijkt allemaal uit de Kamerbrief.

Als we het rapport van McKInsey lezen, dan blijkt alleen dat de probleemstelling helemaal geen betrekking had op Nederland, maar op sloppenwijken in Brazilië, Ethiopië en Nigeria. Nederland heeft helemaal geen tientallen miljoenen ongedocumenteerden, maar die nuance was Rutte ontgaan. Niemand zit hier te wachten op ‘digitale inclusie’ maar we krijgen het wel. En nu zitten we vast aan een digitaal geel oormerk voor vee, toegepast op mensen, omdat Rutte vroeger niet oplette bij topografie. Nederland en Nigeria zijn allebei gave landen die beginnen met een ‘n’, maar dat betekent niet dat ze hetzelfde zijn, beste Mark. Alleen heeft Ursula dankzij de pandemie de middelen om het onzalige plan uit te voeren, dus het digitale paspoort wordt sowieso uitgebreid.

Ik sprak er uitgebreid over met David van Ineveld, het is hier terug te kijken. Het is lastig om voor stellen dat onze regering niet begrijpt dat Nederland en Nigeria twee verschillende landen zijn. Daarom bevat de video een uitgebreide bronvermelding. Het is raar maar waar. Behalve dit rapport dat niet over Nederland gaat is er geen enkele economische onderbouwing van de digitale surveillancestaat. Toch slikt de meerderheid het voor zoete koek.

Mijn werk mede mogelijk maken? Kijk op BackMe voor de mogelijkheden.