VIDEO: RUTTE IS DE DIENAAR VAN POETIN EN ZIJN OLIGARCHEN, MAAR WAAROM?

Nederland zit vol met Russische oligarchen. Dat zijn mensen die in Rusland maar Oekraïne net zo goed hebben leeggeroofd. Daarmee hielden ze de wederopbouw van de civiele rechtsstaat tegen, met alle gevolgen van dien. De roofridders wilden hun vermogen in een buitenlandse bananenrepubliek stallen, maar welke? Rutte besloot daarom om zelf naar het Kremlin te vliegen en Poetin er van te overtuigen dat Nederland het beste witwasland ter wereld is.

c39d8fd01e 3jpg

Nu kunnen we ons afvragen waarom een premier zich zo uit de naad werkt om de eigen trustsector van criminele klandizie te voorzien. Het enige wat ik kan bedenken is dat de trustsector Rutte heeft omgekocht om deze oligarchen te halen. Als je uitgaat van integriteit, dan is dit geen rationeel gedrag. Wel lijkt het me een serieus onderzoek waard: waarom vliegt een premier naar het Kremlin om Poetin persoonlijk te overtuigen van de voordelen van Nederland als witwasland? Sterker nog, ambassades worden in de voormalige Sovjet-Unie gebruikt om witwasfeestjes te houden. Dat gebeurt in samenwerking met Mikhail Fridman en zijn Amsterdam Trade Bank. ING kreeg een boete van honderden miljoenen, omdat de bank Fridman geld uit criminele activiteiten helpt wit te wassen. Dan is het best vreemd als je premier met zo iemand samenwerkt, actief en uit eigen beweging, om ambassades te gebruiken als verkoopkanaal van Fridman - die volgens het OM dat aan diezelfde premier rapporteert- zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping.

Op 14 juli 2014 wordt MH17 uit de lucht geschoten. Extra pijnlijk voor de premier, want er zijn 200 landgenoten vermoordt met een wapen van Rostec. Dat gebruikt de Amsterdamse Zuidas als fiscaal tussenstation. Rutte vloog persoonlijk naar het Kremlin om precies met dit Rostec een deal te sluiten, en nu zou hij ineens kritisch moeten zijn. Er kwamen Kamervragen, waarin Rutte vervolgens ontkende dat zijn gabber Poetin iets te maken had met MH17. Het was volgens de premier nog niet duidelijk wie erachter zat, ook in 2016 niet. Dat is een vrij eenzaam standpunt dat doorgaans enkel onder kringen van grote Kremlin-fans wordt verspreid, maar daar mogen we Rutte dan ook toe rekenen. Weinig zijn er daadwerkelijk op audientie geweest.

Toen bleek dus al wat het stinkende neveneffect is van een Rutte die zich uit eigen beweging dienstbaar opstelt naar Russische oligarchen: hij moet ze verdedigen tegen zijn eigen parlement. Dat was het moment waarop duidelijk werd dat Rutte niet de premier van Nederlanders is, maar van Russische oligarchen. Bij het desbetreffende parlementaire debat werd hij enthousiast bijgestaan door Alexander Pechtold. Jesse Klaver wilde graag een onderzoek naar bovenstaande beweringen, en dan specifiek de relatie tussen de directeur van Rostec en Rutte. Terwijl er nog menselijke resten van de Nederlandse slachtoffers in Oekraïense velden lagen, nam Rutte het vurig op voor Chemezov. Een onderzoek moet je de leverancier van bommen die eerst Syrische steden in puin hebben gelegd, ‘niet aandoen’ - om vervolgens dus Russische betrokkenheid bij MH17 te ontkennen. Rutte beloofde een onderzoek te doen naar Rostec en de Kamer daar ‘hetzij openbaar, hetzij vertrouwelijk’ verslag van te doen. Dat heeft hij simpelweg nooit gedaan. Een glasharde leugen over iets dat zo belangrijk is, maar Rutte komt ermee weg. Enige politieke behendigheid kunnen we hem niet ontzeggen.

In 2013 kwam Rostec al voorbij in DWDD. Jort Kelder, toen mijn aandeelhouder bij 925, nam het onderwerp mee. Voor Matthijs van Nieuwkerk was het meteen te moeilijk. Achteraf is het een mooi stukje tv, omdat voor MH17 en de oorlog in Oekraïne al duidelijk was dat Poetin en/of de trustsector op de Zuidas Rutte in zijn zak heeft. Dan is het ook volslagen logisch dat Nederland ook niet in slaagt geld van de oligarchen in te vorderen. Het was de eigen regering die de oligarchen immers ‘asset protection’ aanbood. Mijn stagiair van destijds, Kip 6, trok wat materiaal van het internet om het te gebruiken in een grotere videopresentatie. De onbewerkte beelden stuurde hij me later toe met een USB-stick. Achteraf is het te verleidelijk om het niet gewoon online te gooien. Het laat zien hoe Rutte zijn best doet de belangen van de trustsector en specifiek de Russische oligarchen te dienen, alsof hij door hen en niet door de Nederlandse burger van een gage wordt voorzien. Eerst is marketingmateriaal van het ‘Amsterdamse’ Rostec, dat trots nota bene de Buk-raket presenteert; dan legt Jort uit wat Rutte allemaal aan het doen is met zijn Russische vrienden; dan zien we Rutte zich in allerlei bochten wringen om Rostec af te schermen van de terechte kritische vragen van Klaver over MH17. Ter lering en vermaak. De reden om het nu te publiceren is omdat ik er tegenaan liep tijdens het grasduinen in het archief naar iets anders.

Wel ben ik al langer van mening dat het OM de persoonlijke financiën van Rutte eens zou moeten doorspitten. Ook zouden nabestaanden aangifte kunnen doen van het breken van de sancties inzake MH17. Het is toch vreemd dat de premier van het land met de meeste slachtoffers, als enige het breken van die sancties alsmede het ontkennen van Russische betrokkenheid normaal acht?

De hele video ziet u alhier, op mijn Youtube Kanaal. Vergeet hem niet te liken, dan krijgen meer mensen hem te zien. Mijn werk mogelijk maken kan via BackMe.